Zaključci stranke
163

Efendić: SBiH neće niko napustiti, stvari u Kantonu Sarajevo mogu brže i bolje

B. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Stranka za Bosnu i Hercegovinu je održala press konferenciju na kojoj su prezentirani zaključci koje je usvojilo Predsjedništvo ove stranke. Novinarima se obratio predsjednik stranke Semir Efendić koji je komentarisao spekulacije da će neki zastupnici napustiti SBiH.

Efendic je podsjetio kako Stranka za BiH nije dio parlamentarne većine u Federaciji BiH, te da nisu htjeli učestvovati u radu Vlade "koja je imenovana na nelegalan način".

"Naši zastupnici nisu prekršili zakletvu datu u Parlamentu FBiH. Mi ćemo djelovati kao aktivna i kvalitetna opozicija. Naš klub će sve ono što bude dobro za građane podržati, a sve što bude loše kritikovati. Aktivno će učestvovati u predlaganju amandmana i zakona. Parlament FBiH već pola godine ne radi. Nadamo se da će početi čim prije da radi", kazao je Efendić.

Osvrnuo se i na situaciju u Kantonu Sarajevo te na spekulacije da bi neki zastupnici SBiH mogli napustiti ovu stranku.

"Što se tiče Kantona Sarajevo, potpisali smo sporazum sa Trojkom. Krenulo se u realizaciju tog sporazuma, postoje određeni zastoji, ali smo vjerni tome da se on implementira. Brojne su bile spekulacije da li će neki zastupnici napustiti SBiH u Parlamentu FBiH i Skupštini KS. Kako je bilo na izborima, tako je i danas, oni su naš ponos i naša snaga. Radi se o ljudima koji će kvalitetno obavljati svoje funkcije. Stvari u KS mogu ići puno bolje i brže i nadam se da će to prihvatiti i drugi. Od toga će zavisiti i naš budući pristup", poručio je Efendić.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Predsjednik SBiH je kazao kako je skupštinska većina u KS stabilna ali da bi se s nekim praksama trebalo stati.

Imamo praksu u KS da se finansijski plan neke institucije u 2021. usvaja za 2020. Samo da bi se ispoštovala forma, usvaja se plan za prošlu godinu. Pokušavamo tu praksu prekinuti. Ili inicijativa kolege Bandića za isplatu presuda suda koje su postale izvršne prije 10 godina. Ne može se imati pravna nejednakost prema građanima. Mi insistiramo da se poštuje red. Skupštinska većina sa SBiH je stabilna u Skupštini KS i bit će sve dok znamo da možemo davati svoj puni doprinos", istakao je Efendić.

Prisutnima se obratio i šef Kluba SBiH u Federalnom parlamentu Admir Čavalić koji je kazao kako djeluju kao konstruktivna opozicija.

Admir Čavalić (Foto: T. S./Klix.ba)
Admir Čavalić (Foto: T. S./Klix.ba)

"SBiH djeluje kao opozicija ali aktivna i konstruktivna. Sve što bude trebalo da žestoko kritikujemo ćemo uraditi. Pripremili smo set amandmana za energetski zakon i jedini smo uz HDZ koji su to pripremili. Tempo rada parlamenta ne treba da ovisi o radu Vlade Federacije BiH. Opet smo poslali u proceduru o povećanju plata u realnom sektoru i do 400 KM i djelovat ćemo samo u napretku radnika i građana federacije", kazao je Čavalić.

Muamer Bandić, šef Kluba zastupnika u Skupštini KS, komentnarisao je učešće Stranke za BiH u vlasti u ovom kantonu.

Muamer Bandić (Foto: T. S./Klix.ba)
Muamer Bandić (Foto: T. S./Klix.ba)

"Duboko smo svjesni činjenice da Trojka može napraviti vlast bez SBiH, ali smo odlučili da budemo faktor političke stabilnosti. U prethodnom mandatu bilo je više promjena vlada. Sve aktivnosti Kluba SBiH su podčinjene programskim ciljevima. Država na prvom mjestu, poštovanje ustavnog poretka. Imali smo inicijative koje nažalost naši koalicioni partneri nisu prepoznali, ali se nadamo da će ubuduće to znati prepoznati. Jedna od naših aktivnosti neprihvaćanje Programa rada Skupštine KS je dovođena u vezu s tim da li ćemo ili ne biti dio većine. Mi smatramo da sve odluke moraju biti u skladu s Poslovnikom, a s obzirom na to da Program nije usvojen na vrijeme, te smo ostali dosljedni u primjeni Poslovnika. Sve što je u interesu građana, jačanja ustavnog poretka, pravnog sistema u KS SBiH će podržavati. Postavlja se pitanje koliko principijelan rad je prihvatljiv našim koalicionim partnerima, pratit ćemo u narednom periodu", kazao je Bandić.