SDA u Novom Gradu
35

Efendić: Problem SDA je šutnja o bitnim pitanjima, ja ću nastaviti kako sam započeo

R. D.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Stranka demokratske akcije (SDA) Novi Grad predstavila je kandidata za načelnika, listu za Općinsko vijeće te program "Nastavljamo zajedno".

Osim predstavljanja izbornog programa načelnik Semir Efendić odgovarao je i na pitanja novinara, a njih je posebno zanimao njegov odnos s vrhom njegove političke opcije SDA. Vezano za to što nije došao na svečano otvaranje kampanje koje je u petak na Žutoj tabiji organizovao Kantonalni odbor SDA Sarajevo, Efendić je kazao da su ovo lokalni izbori te da je prednost dao aktivnostima na općinskom nivou.

"Problemi s institucijama viših nivoa imaju veze sa stranačkim kadrovima, nekad ih obnašaju ljudi iz SDA, nekad iz drugih stranaka", kazao je Efendić.

"Ja sam kandidat SDA Novi Grad i kad je riječ o radu u općini nemam nikakvih problema, imam punu podršku općinskog odbora. Što se tiče viših nivoa, to sada nije tema, a šta će biti poslije izbora, to će se tek vidjeti", kazao je Efendić odgovarajući na pitanje novinarke da prokomentariše glasine da poslije izbora napušta SDA.

Kazao je i da je odgovoran ljudima koji ga biraju, kako u radu u općini, tako i u stranci, "ukoliko to predstavlja problem za stranku, šta ja tu mogu".

"Sve što iznosim nije u suprotnosti s interesima stranke, već pojedinaca. Nikad nisam imao problema ni sa jednom odlukom stranke, već s načinima rada pojedinaca. Problem organa SDA je šutnja o bitnim pitanjima, oni bi morali imati svoj stav. Rezultat te šutnje su određeni šumovi koji se dese kad pojedinci progovore. Ja ću nastaviti kako sam započeo, mislim da je i za stranku ovako bolje", izjavio je on.

Mi smo u općini radili na realizaciji dva programa "Pokrenimo Novi Grad zajedno" i "Novi Grad 2020" i uz podršku naših građana u najvećoj mjeri smo uspjeli realizovati ove programe, kazao je na početku ovog programa aktuelni načelnik ove sarajevske općine Semir Efendić. On je kazao kako je realizovano više kapitalnih projekata, a kako je budžet rastao za više od 100 posto.

"To je veliki uspjeh, ne samo u BiH nego bilo gdje u svijetu, kad jedna lokalna zajednica ima takav rast budžeta. Postali smo općina poželjna za život i dalje smo jedna od rijetkih u kojoj raste broj novorođenčadi, u koju se doseljavaju mladi bračni parovi. Imamo rast broja djece upisane u osnovne škole i rast broja zaposlesnih od 2012. godine za više od pet hiljada", kazao je Efendić.

Dodao je kako je program za naredni period nazvan "Nastavljamo zajedno", a on ima tri dijela: infrastruktura, privreda i socijalna politika. Kod infrastrukture je naveo niz saobraćajnica čija gradnja je planirana ili se već grade u ovoj općini. Naveo je izgradnju sportsko-rekreaitvnog centra "Zlatno polje" u Sokolju, kao i niz drugih projekata diljem ove lokalne sredine.

"Onim privatnim subjektima koji imaju osigurana sredstva za otvaranje više od 50 radnih mjesta napraviti mogućnost da im se dodijeli općinsko zemljište na korištenje na određeni vremenski period", izjavio je Efendić te naveo i niz socijalnih projekata.

Kazao je i kako ova općina nastavlja biti jedina koja ima naknadu za nezaposlenu porodilju, a kako se nastavljaju i projekti sufinansiranja rješavanja stambenog pitanja za mlade.

"Stepen realizacije naših projekata zavisi od stepena podrške kandidatu za načelnika i listi za općinsko vijeće", kazao je on te naveo kako je problem funkcionisanja lokalne vlasti rad viših nivoa proistekao iz dejtonskog uređenja države.