BiH
68

Efendić obišao radove na rekonstrukciji saobraćajnice u Adema Buče

FENA
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić obišao je danas, s predstavnicima Direkcije za puteve Kantona Sarajevo i KJKP "Vodovod i Kanalizacija“, radove u ulici Adema Buče.

Na dionici od oko 600 metara dužine trenutno se radi potpuna zamjena podzemnih instalacija, odnosno kanalizacione mreže, fekalne i oborinske i zamjena elektoinstalacija, kao i drenažna instalacija ispod nove saobraćajnice. Radovi se odvijaju planiranom dinamikom.

"Izvođači su nam rekli da će radovi na ovoj dionici biti završeni u predviđenom roku. Mogu reći da je ovo najzahtjevnija dionica na cijeloj rekonstrukciji ulice Adema Buče, s obzirom na to da se radilo izmiještanje dijela trase saobraćajnice, na mjestu gdje se ranije nalazio stambeni objekat, koji je Općina Novi Grad Sarajevo otkupila za te namjene. Nakon završetka ovog dijela dionice ostaje nam još jedan ravni dio saobraćajnice do spoja sa ulicom Safeta Zajke, za koji već postoji potpisan ugovor sa izvođačem radova. Time će biti završena kompletna rekonstrukcija saobraćajnice u ulici Adema Buče", kazao je načelnik Efendić.

Dodao je da je planirana i izgradnja autobuskog stajališta preko puta firme "Zrak".

"U ovoj godini ćemo najvjerovatnije završiti ovu dionicu. Dinamika radova bit će praćena s realizacijom rekonstrukcije kanalizacione mreže. Nakon radova na zamjeni kanalizacione mreže trebat će nam 15-tak dana da završimo asfalterske radove", kazala je Alma Zilić, stručni savjetnik za planiranje i održavanje cesta u Direkciji za puteve Kantona Sarajevo.

Napomenula je da su tokom izvođenja radova na gornjem dijelu saobraćajnice, rađena dodatna ispistivanja, bez obzira na projektnu dokumentaciju.

"Imali smo jako puno nepredviđenih radova. Rađeni su iskopi koji su bili jako duboki i okolna klizišta, jer je tako zahtijevala geologija i uslovi terena. Saobraćajnica u ulici Adema Buče je jedna od najopterećenijih saobraćajnica u Kantonu Sarajevo i do sada je urađeno jako puno ulaza, prilaza... koje smo realizirali na zadovoljstvo građana i Direkcije za puteve", rekla je Zilić.