Predsjednik SBiH-a
151

Efendić: Neka ostane zabilježeno da Trojka traži da Ustavni sud bude popunjen na etnički način

A. Ku.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) Semir Efendić komentarisao je način popunjavanja Ustavnog suda BiH i pregovore koje po tom pitanju vodi vladajuća koalicija koju čine stranke Trojke (SDP, NiP, NS), SNSD i HDZ.

Istakao je da zakonom nije propisano da se ova institucija popunjava po etničkom principu.

Podsjetio je da se prema Ustavu BiH biraju četiri sudije iz Federacije BiH, dva iz entiteta RS, dok troje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

"Problem zbog kojeg je BiH nefunkcionalna zemlja je što etničko popunjavanje i etnički način odlučivanja blokira sve institucije i procese čime je demokratija potpuno poništena iako formalno imamo izbore. Znamo koje snage i kojim metodama su dovele do toga da se u Dejtonu dobije etnički ustav", rekao je Efendić.

Navodi da je to moglo imati opravdanje samo u jednom cilju, odnosno da se umjesto rata dobije mir.

"Ali neka ostane zabilježeno da danas, neke druge političke snage iz Sarajeva koje se zovu Trojka, traže da i Ustavni sud bude uređen i popunjen na etnički način. Njihovo opravdanje nije postizanje mira nego ostanak na vlasti koju su im u ruke dali Čović i Dodik, uz uslov da prodaju državu i njene institucije, Ustavni sud i Predsjedništvo države. Neće im to proći. Ali neka ostane zabilježeno da su bili spremni i pokušali napraviti etnički Ustavni sud", poručio je Efendić.