Politička kriza
705

Efendić: Kako ćemo očekivati da SIPA djeluje kad je Dodik postavio direktora?

S. Š.
Semir  Efendić (Foto: T. S./Klix.ba)
Semir Efendić (Foto: T. S./Klix.ba)
Lider Stranke za Bosnu i Hercegovinu danas je učesnik sastanka Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 uoči čega je održao press konferenciju na temu "Državni udar - državotvorni odgovor".

Efendić je na samom početku svog obraćanja rekao kako se Bosna i Hercegovina nalazi skoro 30 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava koji je potpisan u uslovima rata te da niko nije mogao slutiti da će ona nastaviti živjeti prema tim odrednicama.

Dodaje, nadalje, da upravo snage koje su izvršile agresiju na BiH svoj posao nastavljaju, a da je negiranje postojanja Ustavnog suda BiH jedan od načina.

"Zasigurno, djelovanjem entiteta RS kojima se negira Ustavni sud BiH, sprječava objavljivanje zakona koje donese visoki predstavnik je jedna vrsta državnog udara i on traje jako dugo, nije akutan on je hroničan. Pitanje je zašto su institucije BiH paralizovane, sve institucije koje bi trebale reagovati su paralizovane", kaže Efendić.


Sve to vodi ka tome da BiH ide u jednu vrstu sunovrata; razgradnje države koja prijeti i sigurnosnoj situaciji.

"Slušali smo priče da u 21. vijeku ne može biti rata, ali ratovi ne prestaju. Ovo što se dešava, napad na ustav je prvi udar, a rezultira poremećajem sigurnosne situacije. U BiH postoji srpska politika koja se tako definiše i sve čini da oslabi BiH i jedan entitet napravi državom i ta politika djeluje kroz entitete RS i kroz institucije BiH koliko joj dozvole", mišljenja je Efendić te nastavlja:

"Tu je i hrvatska politika kros HNS koji djeluje kroz temelje Herceg-Bosne, a tu je i srpska politika - te dvije politike su ovladale sistemom institucija BiH", poručuje lider Stranke za BiH.

Potom kaže da reforma odbrane, kakva je sprovedena, kao i formiranje Oružanih snaga BIH ne mogu učiniti ništa, ili tek nešto malo po pitanju sigurnosne situacije. Upravo iz tog razloga se, kako kaže Efendić, Dodik zalaže za demilitarizaciju.

U kontekstu toga, Efendić je citirao: "Najveći garant mira je prijetnja miru - onaj ko je slab, njegova sigurnost je najviše ugrožena".

"Odbrambena moć BiH je oslabljena formiranjem Oružanih snaga. Druga oblast je oblast sigurnosti policijskih agencija. Sve policijske agencije vode anti-BiH politiku. Na čelu SIPA-e ne biste trebali imati čovjeka koji provodi politiku SNSD-a. Kako ćemo očekivati da SIPA djeluje kad je Dodik postavio?", pita se Efendić.

Ističe, zatim, da je jedan od razloga koji je doveo do trenutne situacije i pravosuđe koje je struktuirano tako da je najbliži saradnik Dodika Milan Tegeltija, koji je godinama bio prvi čovjek pravosuđa, instalirao u pravosuđe ljude koji ne mogu čuvati pravni sistem BiH.

Isto tako, smatra i da je oslabljena ekonomija rezultirala trenutnim zbivanjima.

"Trenutno se prema narodu u BiH vrši jedna vrsta palestinizacije. Nama treba konsolidacija političke scene, mi ćemo je ponuditi građanima (sa NES-om) i drugima koji budu zainteresovani. Mi se u Bosni nekako kasno 'palimo' ali je definitivno da se to desi. Mislim da se približava vrijeme da se u odbranu države mora ustati na noge i rušiteljima naše države reći 'Ne'. Ovo što plaćamo je najveća cijena, više ne možemo stajati skrštenih ruku, a ovo sada smo donekle zaslužili našim politikama", poručuje Efendić.

Za kraj je poručio da je jedna jasna politika, a to je da se neprijatelja ne boji sve dok su oni kojima je BiH na srcu aktivni.