Sve potpisano u brzini
344

Efendić i Ogrešević: Procese na državnom nivou vodila je Trojka, imali smo malo informacija

V. K.
Nermin Ogrešević i Semir Efendić (Foto: D. S./Klix.ba)
Nermin Ogrešević i Semir Efendić (Foto: D. S./Klix.ba)
Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević te prvi čovjek Stranke za BiH Semir Efendić komentirali su u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića formiranje vlasti na državnom nivou.

Na početku razgovora, predsjednik Stranke za BiH je izjavio kako su tokom razgovora o vlasti na državnom nivou nastojali utjecati na ostale stranke unutar Osmorke, ali bezuspješno.

"Mi smo jasno najavili da pod ovim okolnostima nećemo nastaviti implementaciju sporazuma za Vijeće ministara. Pokušali smo kolege iz Osmorke nagovoriti da promijene pristup prema HDZ-u i SNSD-u, ali nije bilo spremnosti da se postavimo u skladu sa snagom koju imamo u parlamentima", poručio je Efendić.

S druge strane, Nermin Ogrešević je pojasnio kako je sporazum na državnom nivou potpisan u brzini.

"Problem je bio oko sadržaja, da se jasno definira šta mi projiciramo za naredni mandat, šta ćemo uraditi, šta možemo očekivati. Mislim da je došlo do problema u unutarnjoj komunikaciji. Proces je vodila Trojka i moramo reći da imamo malo ključnih informacija. Sporazum je potpisan u brzini i mi smo ga dobili pred potpisivanje. To je stvaralo veliki problem jer dijelimo odgovornost. Onda moramo dijeliti i informacije", ističe Ogrešević.

Kada je riječ o konkretnim kadrovima, Efendić je naglasio kako je bilo mnogo boljih rješenja za određene pozicije.

"Ovdje je bila jako velika brzina i vidjeli smo set kadrovskih rješenja koji ne obećava ono što smo potpisali. To nije najbolja reprezentacija koja se kandiduje za Vijeće ministara. Unutar svih stranaka bilo je boljih rješenja za sva ministarstva. Navest ću Sabinu Ćudić koja je mogla biti ministrica vanjskih poslova i to odlična. Imali smo osjećaj da je bilo najvažnije što prije popuniti pozicije", objašnjava Efendić.

Predsjednik NES-a također je poručio kako su određeni zvaničnici stavili svoj interes ispred zajedničkog.

"Očito je fokus bio na njihovom ličnom pozicioniranju. Konaković i Forto, bili su previše fokusirani na sebe, a malo na sadržaj. To je njihova odluka, ali zato ne možemo dijeliti odgovornost za procese na državnoj razini", poručio je lider NES-a.

Kada je riječ o formiranju Vijeća ministara, Efendić je govorio i o tome zašto se predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku žuri za formiranjem vlasti.

"On trenutno ima jednog ministra. Jedan od ministara je uhapšen i njemu je vrlo važno da dobije četiri ministra, da dobije brojne agencije i da otkoči brojne procese. On je vrlo zainteresovan da ide dalje u proces", mišljenja je Efendić.

Tokom razgovora, Semir Efendić se osvrnuo i na formiranje vlasti na federalnom nivou te je poručio kako se tu ide dalje u proces, ali da će tokom razgovora iznijeti određene zahtjeve bez kojih se neće moći pristupiti formiranju nove vlade.

"Nastavit ćemo razgovore na Federaciji. Smatramo da to treba nastaviti, pokušati formirati vlast. Imamo kao stranka interes da vodimo određene procese jer znamo kako to treba raditi. Želim da imamo ministarstvo energetike u FBiH. Mi se želimo time baviti. Nastavljamo razgovore i vjerujem da će se okončati uspješno. Ipak, trebamo jasno postaviti projekte. Kada će se početi graditi cesta Bihać - Velika Kladuša. Prije izbora izvršne vlasti definisat će se detaljan program. Ako tu ne bude Blok 7, mi nemamo šta tu tražiti. Rekao sam i Osmorci za to", zaključio je Efendić.