O formiranju nove vlasti
254

Efendić: HDZ preuzima sve resurse u FBiH, u zapadnoj Hercegovini svaka kuća košta milion maraka

M. G.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Semir Efendić govorio je večeras o posljedicama formiranja nove vlasti, sa osvrtom na to šta nas, po njegovom mišljenju, čeka u budućnosti.

Efendić je rekao da će posljedica biti više, a prva je ta da je oteto pravo Bošnjacima da kao najbrojniji narod učestvuju kao konstitutivni narod u formiranju vlasti.

"2/3 Bošnjaka u parlamentu nije glasalo za ovu Vladu. Oni su preglasani od one 1/3 zajedno sa Hrvatima i svim ostalim koji se narade u parlamentu FBiH", rekao je Efendić.

Drugo što će biti kontinuitet, po Efendićevom mišljenju, je preuzimanje svih resursa, finansijskih, energetskih i svih drugih kojima upravlja HDZ.

"Svi mi plaćamo zdravstveno osiguranje, oni upravljaju fondom zdravstvenog osiguranja. 80 posto ga ne pune. Isto je tako sa zavodom za zapošljavanje. Evo sad imamo Autoceste Federacije BiH", dodao je, između ostalog, Efendić.

Kada je u pitanju autoput, Efendić je prisutnima rekao da je novac "krenuo tamo gdje vozila nema", na osnovu pariteta.

"Pogledajte sredine gdje žive Bošnjaci, otiđite u zapadnu Hercegovinu, svaka kuća je milion maraka. Svaka je cesta je nova, svi prihodi za ceste se skupe u Sarajevu, u Sarajevu se ništa ne vrati od toga", dodaje Efendić.

Ako ima neki dio FBiH koji se ne uklapa u ovu sliku to je Sarajevo, kaže Efendić.

"I zato je frontalni napad na Sarajevo. I zato Vojin Mijatović govori da će on ovdje da nešto pomete. Nije ni jednog momenta postojala ni teoretska mogućnost da Stranka za BiH glasa za vladu u kojoj je Vojin Mijatović ministar", zaključio je, između ostalog, Efendić.