Šta znamo do sada
570

Efendić bi trebao biti federalni ministar energetike, a Konaković možda završi i u Domu naroda

Piše: Semir Hambo
Elmedin Konaković (NiP) i Semir Efendić (SBiH) (Foto: Klix.ba)
Elmedin Konaković (NiP) i Semir Efendić (SBiH) (Foto: Klix.ba)
Političke stranke već su počele postepeno dijeliti resore i javno govoriti o svojim željama, planovima i ambicijama. Iako nije poznata cijela križaljka, Klix.ba saznaje da su načelno dogovorene određene pozicije.

Vlast u Federaciji BiH planiraju formirati HDZ i stranke Osmorke (SDP, Narod i pravda, Naša stranka, Stranka za BiH, NES, BHI Fuad Kasumović, PDA i Za nove generacije iako ta stranka nema federalnih zastupnika, ali je dio grupacije Osmorke na državnom niovu.

Podjela u Vladi FBiH bi prema najavama trebala biti takva da omjer ostane isti. Dakle od ukupno 16 ministarstava HDZ bi trebao dobiti šest, a stranke Osmorke deset. Međutim, neće sve stranke Osmorke dobiti i ministarstva. Kako Klix.ba saznaje ministarske funkcije bi trebale dobiti četiri stranke Osmorke i to SDP, NiP, SBiH i Naša stranka. Te stranke bi međusobno trebale podijeliti 10 ministarstava.

Funkcija premijera je namijenjena za Nermina Nikšića (SDP), a ministarstvo finansija za kadar HDZ-a, s tim što u Vladi FBiH vjerovatno više nećemo gledati Jelku Milićević, koja bi trebala u izvršnu vlast na državnom nivou.

SDP bi u Vladi FBiH trebao dobiti ministarstvo za boračka pitanja, a NiP ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica. Stranka za BiH bi trebala dobiti dva ministarstva i to ministarstvo energije i rudarstva što bi trebao preuzeti Semir Efendić te ministarstvo obrazovanja.

Naša stranka bi trebala također dobiti neko od 10 ministarstava koje bi u raspodjeli pripale Osmorci. A kada je riječ o NES-u, BHI i PDA, te stranke bi trebale dobiti upravljanje u određenim institucijama, kompanijama i slično.

Državni nivo

Osmorka i HDZ bi sa SNSD-om trebali praviti vlast na državnom niovu i na to upućuju dosadašnji pregovori i generalna politička klima. Iako još nema konkretnih potvrda već je izvjesno da bi podjela trebala biti identična kao i u prethodnoj vladi. Predsjedavajuća Vijeća ministara će biti Borjana Krišto, a da će HDZ tražiti još ministarstvo pravde i ministarstvo civilnih poslova.

SNSD će tražiti i vjerovatno dobiti ministarstvo finansija, ministarstvo vanjske trgovine te ministarstvo prometa i komunikacija.

Stranke Osmorke bi trebale međusobno podijeliti ministarstvo odbrane, ministarstvo vanjskih poslova i ministarstvo sigurnosti. A još jedno ministarstvo, na koje se uvijek imenuje neko iz reda Ostalih (ljudska prava i izbjeglice) bi trebalo biti raspoređeno ili Osmorci ili SNSD-u.

Ministarstvo vanjskih poslova se već odavno planira i velike su šanse da će ga dobiti Sabina Ćudić (Naša stranka).

SNSD pozicije planira podijeliti tako da Staša Košarac nastavi obnašati funkciju ministra vanjske trgovine, promet i komunikacije bi mogao dobiti Nedeljko Ćorić, aktuelni ministar saobraćaja u RS-u, dok bi ministar finansija trebao biti Zoran Tegeltija.

Lider NiP-a Elmedin Konaković je nedavno govorio da bi mogao dobiti neku od funkcija u Vijeću ministara (sigurnost, vanjska trgovina, vanjski poslovi i civilni poslovi). Međutim, prema saznanjima Klix.ba postoji velika šansa da Konaković bude izabran za delegata u državnom Domu naroda.

Naime, prije izbora načelni dogovor Trojke je bio da Konaković u slučaju dobrog rezultata na izborima ide za premijera FBiH, a Nikšić u državni Dom naroda ili da se postupi obratno. Međutim, i među članovima Osmorke neki poput SBiH nisu bili da se Konaković podrži za federalnog premijera te je izvjesno da će tu funkciju dobiti Nikšić.