BiH
21

Edward Snowden tokom špijunske karijere boravio u Sarajevu i BiH

Piše: F.V.
Edward Snowden
Edward Snowden
Najpoznatiji svjetski zviždač Edward Snowden, čovjek koji je razotkrio najveće tajne američke obavještajne zajednice u historiji, tokom svog rada boravio je i u Bosni i Hercegovini, navodi se u knjizi "Dosije Snowden", insajderskoj priči najtraženijeg svjetskog bjegunca koja se nedavno pojavila i na našim prostorima.

Snowden je prošle godine, podsjetimo, proslijedio veliki broj tajnih dokumenata NSA-e novinskim kućama, među kojima su najistaknutiji bili Washington post i The Guardian.

Inače, 2007. godine tada 24-godišnjeg Snowden, vrhunskog kompjuterskog stručnjaka, CIA je poslala u Švicarsku, odnosno u Ženevu. Službovao je u tamošnjoj američkoj ambasadi. U tom periodu prošao je brojnim evropskim državama, a boravio je, kako se navodi, i u Bosni.

U Sarajevu slušao ezan

"Snowden je posjetio Sarajevo, gdje je iz hotelske sobe slušao muslimanski poziv na molitvu", piše u spomenutoj knjizi, te dodaje:

"Posjetio je Bosnu, Rumuniju i Španiju, iznoseći na internetu svoje mišljenje o njihovoj hrani i ženama". Također, boravio je u Londonu, ali i Irskoj, Italiji, a putovao je i u Indiju.

Nema mnogo detalja o tome šta je tadašnji agent CIA, a kasnije NSA radio u BiH, ali sudeći prema njegovim aktivnostima u drugim zemljama svijeta, nema sumnje da je i to imalo veze s vladinim poslovima i špijunskim aktivnostima.

Snowden je prošle sedmice izjavio da je bio obučavan kao špijun i da je kao tajni agent radio u inozemstvu za obavještajne agencije.

U prvom intervjuu za neki američki medij Snowden je u izjavi za televiziju NBC opovrgao tvrdnje da je u svom poslu "jedva bio nižeg ranga", navodeći da je radio "na svim nivoima, od osnovnih stvari do vrhunskih".

Branio se od tvrdnji kojima se negira njegovo špijunsko iskustvo prije nego što je ukrao i objavio povjerljive dokumente NSA.

“Obučavan sam kao špijun u tradicionalnom smislu i radio sam kao tajni agent u inozemstvu, pretvarajući se da radim neki drugi posao i to pod imenom koje nije moje”, rekao je on.

On je rekao da je radio tajno kao tehnički ekspert za CIA i NSA kao i za DIA.

“Nisam rado s ljudima niti vrbovao agente. Moj zadatak je bio da omogućim da sistem radi za SAD. I to sam radio na svim nivoima, počev od osnovnih poslova do vrhunskih. Tako da kad neko kaže da sam bio službenik nižeg ranga, da ne poznajem ono o čemu pričam, ja tvrdim da se to radi namjerno da bi se dovelo u zabludu”, rekao je Snowden.

Bio protiv Wikileaksa

Zanimljivo, Snowden je u početku rada za obavještajnu zajednicu bio izrazito protiv onih medija koji su pisali o nekim događajima vezanim za američku politiku, što je po njemu ugrožavalo nacionalnu sigurnost. Čovjek koji je započeo karijeru u američkoj vojsci, ali ju je neslavno završio nakon što je na obuci slomio obje noge, negativno je govorio i o Wikileaksu, iako danas mnogi poistovjećuju Snowdena i projekt Juliana Assangea. Smatrao je da će Obama donijeti promjene Americi i osigurati poštovanje ljudskih prava nakon Bushovog mandata, ali se ozbiljno razočarao.

"Edward Snowden je jedan od najnevjerovatnijih uzbunjivača u historiji. Nikada ranije niko nije tako masovno sakupio strogo čuvane tajne dosijee najmoćnijih obavještajnih agencija na svijetu kako bi ih učinio dostupnim javnosti. Njegove vještine su bez presedana", naveo je glavni i odgovorni Guardiana Alan Rusbridger.

Snowden dobio je azil u Rusiji u avgustu 2013. godine. On je u posljednje vrijeme govorio da želi da se vrati kući, ističući da mu kršenje ustavnih prava nije ostavilo drugi izbor.

"Ako bih otišao bilo gdje u svijetu, otišao bih kući", rekao je Snowden skoro godinu dana nakon što je objelodanio podatke o američkom nadzoru telefona i internet kompanija širom svijeta, uključujući Evropu.