Sarajevo
0

Edukativno predavanje o kardiovaskularnim oboljenjima

FENA
Edukativno predavanje "Kardiovaskularna oboljenja - rani simptomi, ključna dijagnostika, liječenje i prevencija" održano je večeras u Sarajevu.

Predavač, prim. dr. Emir Talirević je istakao da savremeni način življenja dovodi do manjka slobodnog vremena pojedinca, što izaziva svakodnevni stres, smanjenje fizičke aktivnosti iz kojeg proizilazi povećanje rizika za nastanak velikog broja oboljenja, u prvom redu oboljenja srca.

U svom izlaganju podsjetio je na važnost redovnih kontrola, bez čekanja da se pojave simptomi, te dodao da je to ključ uspješnog liječenja svakog oboljenja pa tako i srčanog.

Kardiovaskularna oboljenja su česta oboljenja i u ovoj grupi se nalaze pacijenti sa hipertenzijom, stanjem nakon infarkta miokarda, srčanim aritmijama, greškama na zaliscima ali i oni koji trebaju ići na kemoterapiju koja potencijalno može oštetiti srčani mišić, saopćeno je danas iz Agencije CMC Sarajevo.

U sklopu predavanja je upriličena i promocija knjige "Priručnik za pacijente sa hipertenzijom i srčanim oboljenima" autora dr. Emira Talirevića, u kojoj su predstavljeni koraci koje pacijenti trebaju direktno poduzeti da bi spriječili nastanak kratkoročnih i dugoročnih komplikacija koji nastaju kao rezultat višegodišnjih postojanja ovih patoloških stanja.