Zajednička saradnja
35

Edukacija za službenike MUP-a ZDK: Policija mora znati kako prepoznati nasilje nad ženama

Piše: E. M.
Detalj sa početka edukacije (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Centar za pravnu pomoć ženama danas je u Hotelu Zenica zvanično počeo s provedbom četveromjesečnog edukacijskog programa za pripadnike i pripadnice Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona s ciljem pružanja adekvatne i pravovremene pomoći ženama žrtvama nasilja.

Cilj programa je povećanje senzibilnosti policije u radu na preveniranju i suzbijanju nasilja nad ženama. Korištenje Interneta i moderno razvijene online platforme čini ovaj program inovativnim jer omogućava profesionalcima/kama intenzivno sticanje znanja i usavršavanje bez narušavanja redovnih radnih obaveza.

Predsjednica Centra za pravnu pomoć ženama Meliha Sendić danas je u obraćanju policajcima i policajkama Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona kazal kako policija reaguje, ali da se na terenu susreću s izazovom prepoznavanja problema nasilja nad ženama.

"Upravo jedan od ciljeva ovog programa je prepoznavanje nasilja nad ženama i pravovremena reakcija koja je propisana. Jasno je da policija niti bilo koji drugi organ u sistemu zastite žene od nasilja ne mogu znati sve mehanizme i zašto žene ostaju u nasilnoj zajednici, povlaće prijave, ali kada prepoznate krug nasilja, sve će biti jasnije i imat ćete priliku da preispitate odluke", poručila je Sendić.

Dodala je kako kao pojedinačni organi i organizacije ne mogu djelovati u društvu i očekivati pozitivne rezultate. Najveća odgovornost za minimalne i uslovne kazne za nasilnike padala je na policijske službenike zbog nedostatka dokaza.

"U lokalnoj zajednici i u Zeničko-dobojskom kantonu ćemo zajedno raditi i bit ćemo primjer dobre prakse za druge kantone, u pogledu toga kako se može zajedničkim snagama pomoći ženama žrtvama nasilja. Ne može se iskorijeniti, ali se može smanjiti", dodala je Sendić.

Ovakav specijalizirani program rezultat je saradnje MUP-a ZDK i Centra za pravnu pomoć ženama.

Glasnogovornica MUP-a ZDK Aldina Ahmić je izjavila kako su u proteklom periodu proaktivnim djelovanjem i izraženim senzibilitetom prema ovom problemu pokrenuli niz aktivnosti, a jedna od njih je i ostvarena saradnja s Centrom za pravnu pomoć ženama u Zenici.

"Uvjerujeni smo da će ovaj projekat unijeti jedan novi kvalitet u djelovanju i postupanju policijskih službenika, ne samo u smislu zaštite žene koja je žrtva nasilja, već i općenito, poduzimanje mjera i radnji na prevenciji i dokumentovanju svih slučajeva nasilja nad ženama", izjavila je Ahmić.

Prvi kurs pod nazivom “Živjeti u svijetu ravnopravnosti spolova” uspješno je završilo 40 polaznika/ca iz 17 BH gradova, a program pomoći ženama žrtvama nasilja pohađat će 58 polaznika/ca MUP-a ZDK u naredna četiri mjeseca.