{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Edukacija za roditelje: Zaštita i kontrola djece na internetu

Klix.ba
20.3.2015. u 14:35
10
5
Edukacija za roditelje: Zaštita i kontrola djece na internetu
10
Edukacija za roditelje: Zaštita i kontrola djece na internetu
U prostorijama Univerziteta "Vitez" u Travniku je danas održana press konferencija u povodu početka kampanje "Zaštita i kontrola djece na internetu".
Novinarima su se obratili predstavnici institucija koje učestvuju u realizaciji ovog projekta – rektor Univerziteta prof.dr. Mirko Puljić, ministar zdravstva i socijalne politike u Vladi Srednjobosanskog kantona gospodin Nikola Grubešić, policijski komesar Sulejman Tukar i pomoćnik ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona.

Svi učesnici konferencije su u svom obraćanju istakli aktuelnost i važnost ovog projekta, koji je prevashodno usmjeren na roditelje djece i omladine školskog uzrasta. Naglasili su da se kroz provedbu ovih aktivnosti nastoji usmjeriti percepcija roditelja na prisutnost problema zloupotrebe interneta, te ih obučiti za efikasnu kontrolu i zaštitu djece koja koriste internet. U tom smislu, a u saradnji sa kompanijom "Microsoft BiH" bit će podijeljen i određen broj softverskih programa koji omogućavaju selekciju neprimjernih sadržaja.

U nastavku realizacije planiranih aktivnosti izvršit će se obuka preko 300 edukatora, koji će po dobivanju certifikata o završenoj obuci posjećivati škole i roditelje upoznati o opasnostima koje sa sobom nosi upotreba interneta i načinima izbjegavanja takvih opasnosti. Radi se prije svega o slučajevima krađe i zloupotrebe ličnih podataka djece i članova njihove porodice, prevarama prilikom kupovine putem interneta, "hakiranje" Facebook profila i objavljivanje neprimjerenih sadržaja, zatim zloupotrebi djece i maloljetnika zbog pornografije, a u najtežim slučajevima i dogovor za susret sa pedofilima, koji završavaju seksualnim iskorištavanjem. Nisu zanemarljivi ni slučajevi vršnjačkog nasilja, zatim govor mržnje kojem su najmlađi svakodnevno izloženi, te drugi brojni slučajevi neprimjernog korištenja i zloupotrebe interneta, saopćeno je iz ureda komesara SBK-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: