{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Edukacija osoba s invaliditetom za rad na radiju

F
24.2.2010. u 15:15
0
0
Edukacija osoba s invaliditetom za rad na radiju
0
Edukacija osoba s invaliditetom za rad na radiju
Udruženje "Fontana" provodi projekt pod nazivom "Radio - medij jednakih mogućnosti za sve" u saradnji s Omladinskim komunikativnim centrom - Radio Balkan Banja Luka i Udruženjem građana za pomoć osobama s invaliditetom "Jednakost" Milići.
Osnovna misija projekta jeste edukacija osoba s invaliditetom iz oblasti radijskog novinarstva, voditeljstva i produkcije te zapošljavanje najmanje 10 edukovanih osoba na isto toliko radiostanica u Republici Srpskoj.

Projekt je finansijski podržan od Centara civilnih inicijativa, a provođenje aktivnosti traje od 1. februara ove do 1. juna 2011.

"Profesionalnu edukaciju će proći 20 osoba koje će po zapošljavanju na radiostanicama raditi na pripremi i realizaciji kampanje o ljudskim pravima i zapošljavanju osoba s invaliditetom. Odabir osoba koje će biti uključene u projekt vršiće se na osnovu javno raspisanog konkursa u saradnji s medijima i Zavodom za zapošljavanje RS-a", istakla je Anita Šimundža, koordinatorica projekta.

Projekt ima za cilj i da, kroz medijski prostor radiostanica, utječe na jačanje društvene svijesti o pravima, potrebama i mogućnostima zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Bit će praćeni i odnosi političkih partija prema osobama s invaliditetom tokom predizborne kampanje za predstojeće opće izbore u oktobru 2010.

Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju invalida RS-a usvojen je u RS-u 2004. i njegovim djelovanjem zaposleno ili zadržalo je posao više od 3.000 osoba s invaliditetom.

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS-a u decembru 2009. godine bilo je registrovano još oko 3.000 osoba s invaliditetom.

Postoji i veliki broj osoba s invaliditetom kojima je potrebna radna okupacija (četiri ili više sati radnog angažmana), a koje zbog ograničenih radnih mogućnosti nisu za zapošljavanje na otvorenom tržištu rada.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: