Banja Luka
0

Edukacija osoba s invaliditetom za rad na radiju

FENA
Udruženje "Fontana" provodi projekt pod nazivom "Radio - medij jednakih mogućnosti za sve" u saradnji s Omladinskim komunikativnim centrom - Radio Balkan Banja Luka i Udruženjem građana za pomoć osobama s invaliditetom "Jednakost" Milići.

Osnovna misija projekta jeste edukacija osoba s invaliditetom iz oblasti radijskog novinarstva, voditeljstva i produkcije te zapošljavanje najmanje 10 edukovanih osoba na isto toliko radiostanica u Republici Srpskoj.

Projekt je finansijski podržan od Centara civilnih inicijativa, a provođenje aktivnosti traje od 1. februara ove do 1. juna 2011.

"Profesionalnu edukaciju će proći 20 osoba koje će po zapošljavanju na radiostanicama raditi na pripremi i realizaciji kampanje o ljudskim pravima i zapošljavanju osoba s invaliditetom. Odabir osoba koje će biti uključene u projekt vršiće se na osnovu javno raspisanog konkursa u saradnji s medijima i Zavodom za zapošljavanje RS-a", istakla je Anita Šimundža, koordinatorica projekta.

Projekt ima za cilj i da, kroz medijski prostor radiostanica, utječe na jačanje društvene svijesti o pravima, potrebama i mogućnostima zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Bit će praćeni i odnosi političkih partija prema osobama s invaliditetom tokom predizborne kampanje za predstojeće opće izbore u oktobru 2010.

Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju invalida RS-a usvojen je u RS-u 2004. i njegovim djelovanjem zaposleno ili zadržalo je posao više od 3.000 osoba s invaliditetom.

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS-a u decembru 2009. godine bilo je registrovano još oko 3.000 osoba s invaliditetom.

Postoji i veliki broj osoba s invaliditetom kojima je potrebna radna okupacija (četiri ili više sati radnog angažmana), a koje zbog ograničenih radnih mogućnosti nisu za zapošljavanje na otvorenom tržištu rada.