{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Edu Vulliamyju nagrada za borbu protiv poricanja genocida

3.8.2012. u 15:05
160
6
Edu Vulliamyju nagrada za borbu protiv poricanja genocida
160
Edu Vulliamyju nagrada za borbu protiv poricanja genocida
Ed Vulliamy (Foto: AFP)
Ed Vulliamy, proslavljeni britanski novinar i autor, dobitnik je Međunarodne nagrade za borbu protiv poricanja genocida koju od ove godine dodjeljuje Udruženje Prijedorčanki "Izvor".
Vulliamy, dugogodišnji izvještač Guardiana i Observera, bio je u grupi novinara koji su u augustu 1992. svjetskoj javnosti otkrili postojanje prijedorskih logora smrti Omarska, Keraterm i Trnopolje. Njegovi i izvještaji njegovih kolega Penny Marshal i Iana Williamsa konsternirali su svjetsku javnost i izazvali reakciju Vijeća sigurnosti UN-a koja je rezultirala raspuštanjem logora, te osnivanjem istražne komisije UN-a čiji je izvještaj doveo do osnivanja Tribunala u Hagu.

U obrazloženju nagrade se navodi da je Vulliamy priznanje zaslužio istrajnim svjedočenjima “u svim predmetima Tribunala vezanim za logore u Prijedoru, ali i predmetima protiv Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića i Milomira Stakića. Njegova svjedočenja doprinijela su utvrđivanju činjenica o sistematskoj prirodi istrebljenja nesrpskog stanovništa sa ovih prostora i odgovornosti srpskog rukovodstva predvođenog Miloševićem i Karadžićem. Malo je riječi koje mogu opisati njihovu važnost.”

Osim toga, Vulliamijeva borba za istinu o zločinima uključuje i dvije dokumentarističke knjige o Bosni i Hercegovini: “Četiri godišnja doba u paklu” u kojoj se opisuje stradanje i protjerivanje nesrpskog stanovništva Bosanske krajine; te “Rat je gotov, živio rat” u kojoj se bavi posljedicama zločina po živote preživjelih dvadeset godina kasnije.

“Ako je razloga za uspostavljanje ove nagrade puno, onda je razloga za njeno dodjeljivanje Edu Vulliamiju bezbroj. Njih je toliko da bi nam trebalo nekoliko sati da ih se detaljno obrazloži, žak i kada bi izostavili opis briljantne karijere jednog od najslavnijih svjetskih izvještača. Čast nam je što se borimo na istoj strani i što smo u prilici da mu dodijelimo prvu Međunarodnu nagradu za borbu protiv poricanja genocida, ti si je već zaslužio nebrojeno puta,” kaže se u tekstu obrazloženja nagrade Udruženja Prijedorčanki “Izvor”.

Udruženje je uspostavilo Međunarodnu nagradu za borbu protiv poricanja genocida kako bi se skrenula pažnja na doprinos pojedinaca i organizacija u borbi protiv negiranja zločina a posebno genocida. Ovo je prvi pout da se nagrada dodjeljuje a biće dodjeljivana svake godine istaknutim borcima protiv negiranja činjenica o genocidu i zločinima protiv čovječnosti iz čitavog svijeta.

“Sama činjenica da nekoga nagrađujemo za borbu protiv poricanja genocida, pretpostavlja da je negiranje zločina rašireno do mjere u kojoj je potrebno odati priznanje hrabrim ljudima koji mu se suprostavljaju. To je, nažalost, realnost u kojoj živimo u Prijedoru, u Bosni i Hercegovini, regionu i svijetu", navodi Milada Hodžić, predsjednica “Izvora”.

Dodjela nagrade Edu Vulliamyju bit će održana u Prijedoru, 4. augusta, na promociji njegove knjige "Rat je gotov, živio rat".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: