|

Edita Đapo: Vlada FBiH ne može se voditi politikom jedne stranke

Edita Đapo: Vlada FBiH ne može se voditi politikom jedne stranke
31
Klix.ba
16.4.2019. u 16:38
22
komentara
31

dijeljenja
Edita Đapo: Vlada FBiH ne može se voditi politikom jedne stranke Edita Đapo (Foto: H. M./Klix.ba)
Već izvjesno vrijeme Vlada FBiH nalazi se u političkoj krizi. Skupo plaćeni članovi Federalne vlade mjesecima ne održavaju redovne sjednice izvršne vlasti.
Ovim povodom razgovarali smo s ministricom okoliša i turizma FBiH Editom Đapo (SBB) koja nam je rekla kako je za potpunu blokadu izvršne vlasti u FBiH najodgovorniji predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić, ali da se nada kako će ove sedmice napokon Vlada Federacije BiH nastaviti redovno zasjedanje.

Ministricu Đapo pitali smo i o navodnom preglasavanju u Vladi FBiH te kako je moguće da se ovo pitanje problematizuje ukoliko već Novalić dogovara dnevni red sjednica sa zamjenicima, odnosno Veskom Drljačom (SBB) i Jelkom Milićević (HDZ).

"Dnevni red se dogovori na Kolegiju Vlade FBiH, a drugo, postoji Poslovnik o radu Vlade Federacije BiH koji jasno kaže da se odluke donose glasovima većine prisutnih ministara. Prema Poslovniku o radu Vlade FBiH nema preglasavanja. Odluke se donose kako većina ministara glasa. Problem sa ministrima iz SDA je što oni misle da treba biti kako to njihova stranka zahtijeva", kazala je Đapo.

Nerad Vlade FBiH odražava se direktno na građane FBiH s obzirom na to da u ladicama mjesecima stoje brojni materijali (informacije, pravilnici, odluke i tako dalje) koje je Federalna vlada već trebala razmatrati. Đapo ističe da je činjenica kako se ne rješavaju osnovna pitanja te da Vlada FBiH od izbora nije predložila nijedan zakon.

"Svi zakoni stoje, tu su i transferi, kao i određena važna pitanja za građane i radnike iz Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH. Vlada je ta koja treba donositi rješenja i rješavati goruća pitanja. Svrha vlade je da donosi rješenja", rekla je Đapo.

Ocijenila je da su na Vladi FBiH znale biti donesene i odluke protiv kojih su bili ministri iz reda SBB-a pa se nije govorilo o preglasavanju: "Nekada su onda preglasani ministri iz SBB-a, pa šta ima veze? Nekada sam preglasana samo ja i kakve veze ima? Ne može se niko voditi politikom jedne stranke, već politikom vlade".

Ona je istakla da je već postignut dogovor da se održi redovna sjednica i nastavak prekinute sjednice. Što se tiče izbora direktora Federalne uprave policije (FUP), Đapo je kazala da ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara mora poslati listu uspješnih kandidata Vladi FBiH, nakon čega ministri imaju 30 dana da se opredijele.

"Kada se radilo o izboru zamjenika direktora, tada premijer Novalić nije dozvoljavao nekoliko mjeseci da se lista kandidata stavi na dnevni red. Tako da su moguće opstrukcije, nadam se da ih neće biti", zaključila je Đapo.
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...