Radovlje kod Žepča
2.8k

Edinu Čoliću vandali uništili 40 košnica: Nikome se nisam zamjerio, ovo je djelo nečovjeka

Piše: E. M.
Edin pored uništenih košnica (Foto: Klix.ba)
Edin pored uništenih košnica (Foto: Klix.ba)
Stopostotnom invalidu 41-godišnjem Edinu Čoliću vandali su uništili 40 košnica u pčelinjaku smještenih u mjestu Radovlje kod Žepča. Nakon nesreće koja ga je zadesila 2014. godine kada mu je vodena bujica u Željeznom Polju uništila sve što je imao, ovo je još jedan događaj koji je Čolića i njegovu porodicu vratio na početak.

Razočaran ljudskom zlobom ili neznanjem, Čolić već dva dana u invalidskim kolicima obilazi svoj uništeni pčelinjak kojeg je iz Radovlja kod Žepča, gdje je privremeno bio dok se ne vrati s liječenja, premjestio u Krsno polje kod Maglaja. Godine rada, truda i ljubavi uništili su vandali iz njemu nepoznatih razloga. U razgovoru za Klix.ba Čolić govori da se nikome nije nikada zamjerio te da mu nije jasno zbog čega i ko je uopće uništio njegov pčelinjak.

"Pčele su bile moj život, školovao sam kćerku na fakultetu i dvoje djece u školi jer moja primanja nisu mogla biti dostatna za sve to. Mnogo truda i rada je uloženo u ovo jer ja sve što radim, radim iz invalidskih kolica, a žena mi pomaže", govori Čolić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

U pokušaju da spasi što se spasiti da, Edin već dva dana obilazi svoj pčelinjak i sumira nastalu štetu. Ubijeno je dosta pčela, ali i uništeno puno ramova koje će trebati popraviti, a nada se da će pčele pronaći svoje matice.


"S pčelarenjem sam zarađivao kako od drugih ne bih tražio, kako bih izveo svoju djecu na fin put. Šteta je oko 10.000 KM jer nijedna košnica nije ispod 250 KM. Policija je uradila uviđaj, obavila je razgovor, a hoće li preko nadzornih kamera otkriti ko je počinilac ili više njih, ne znam", govori vidno razočaran Čolić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

U nastavku razgovora Čolić je kazao kako se pčelarstvom bavi već dugo, ali da je nakon 2003. godine kada je kao pomoćni kopač stradao u zeničkom rudniku Stara jama, napravio pauzu od pet godina. U nesreći mu je slomljena kičma, a i nakon operacija nije stao na svoje noge.

Na kraju razgovora je kazao kako se nada da će se uspjeti oporaviti od još jedne velike nesreće koja je pogodila njegovu porodicu te da će se pronaći počinioci ovog nedjela koje nikome nije donijelo korist već samo štetu.

Vezani članci