BiH
0

Edin Sakoč osuđen na sedam godina zatvora

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon okončanog glavnog pretresa pred Odjelom I za ratne zločine, pretresno vijeće je izreklo prvostepenu presudu kojom je optuženi Edin Sakoč oglašen krivim za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina.

"Optuženi Edin Sakoč je oglašen krivim što je u julu 1992. godine na području općine Čapljina, za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba između Hrvatskog Vijeća Obrane i Vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine na širem području općine Čapljina, kao pripadnik Hrvatskog Vijeća Obrane sa njemu poznatim pripadnikom Hrvatskog Vijeća Obrane zvani Boban postupao nečovječno, pa svjesno i voljno učestvovao u ubistvima civila srpske nacionalnosti koji nisu pripadali nijednoj vojnoj formaciji niti su učestvovali u neprijateljstvima", sapšteno je iz Suda BiH.

Vrijeme koje je optuženi Edin Sakoč proveo u pritvoru uračunat će se u izrečenu kaznu zatvora. Optuženi je obavezan nadoknaditi troškove krivičnog postupka a čiji će iznos Sud odrediti posebnim rješenjem.