Podrška MFS EMMAUS-u
2

Edin Ramić: Nastavljamo investirati u Srebrenicu

Klix.ba
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić sastao se danas u Srebrenici s predstavnicima Humanitarne organizacije MFS EMMAUS, upravom Memorijalnog centra Potočari - Srebrenica i Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica.

Potpisan je ugovor o podršci aktivnostima Humanitarne organizacije MFS EMMAUS, a ministar Ramić obišao je i lokaciju na kojoj je u toku izgradnja centra koji je namijenjen za stare i nemoćne osobe s područja opštine Srebrenica.

Pomoćnik direktora MFS EMMAUS Elmedin Škrebo zahvalio je za tu, još jednu u nizu, pomoć što je imaju od resornog federalnog ministarstva, preciziravši da se radi o donaciji vozila koje će koristiti za realizaciju Projekta nazvanog 'Ljubav za majke Srebrenice'. Tako će im biti omogućeno da ih češće posjećuju i razgovaraju sa tim majkama što je njima, kako je kazao, najviše i potrebno.

"Briga o njima bit će zaokružena u kompleksu centra, kad bude završen. Nadamo se da će to biti što prije. Ne sumnjamo da ćemo, uz podršku donatora i prijatelja, završiti ono što smo započeli", naglasio je. Kako je kazao, po visini iznosa i količini podrške značajan je udio Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica tom projektu.

Precizira da to ministarstvo dijelom finansira apartmane koji će biti u okviru tog kompleksa, troškove za dio radova na uređenju dvorišta, dok je ambulanta ranije urađena i već se koristi za potrebe stanovništva Srebrenice i šire regije. Planiraju pokretanje i ambulante porodične medicine što također podržava federalno resorno ministarstvo.

"Osim podrške na ovom području, Federalno ministarstvo podržava određene projekte EMMAUS-a širom BiH i izvan njenih granica. Nije uvijek bitna samo materijalna komponenta, u toj podršci. Nama je važna i pozitivna reakcija za ono što radimo, to nam je motiv ali i referenca u komunikaciji sa drugim partnerima koji podržavaju naše projekte", kazao je.

Dodaje da MFS EMMAUS obilježava 22 godine rada, a današnji događaj svojevrstan im je poklon.

Resorni federalni ministar Edin Ramić istaknuo je plemenitu svrhu i namjeru da majke Srebrenice u kompleksu centra u izgradnji dobiju mogućnost za odmor, liječenje i pažnju koju, kako je kazao, nažalost nemaju u zdravstvenom sistemu širom entiteta Republika Srpska.

"Poznato je da postoje problemi u liječenju povratnika, u ovom dijelu Bosne i Haercegovine. Posebno je to u slučaju starijih osoba, onih koji su korisnici različitih vidova podrške Federalnog ministarstva za pitanje boraca. Zato je ovaj projekt bio potreban Srebrenici, drago nam je da radovi dobro idu", kazao je.

Najavio je nastavak podrške MFS EMMAUS-u u tom ali i u nekim njihovim drugim projektima.

Federalni ministar naglašava da je to ministarstvo, u posljednjih pet godina, u Srebrenicu investiralo oko osam miliona KM. Istim tempom planiraju i nastaviti. Za ovu godinu planiraju ulaganje oko pola miliona KM, samo u projekte Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari.

Ugovori o podršci su potpisani i sa predstavnicima Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica.

Današnja posjeta još je i važnija jer je upriličena na 18. godišnjicu od prve dženaze žrtvama genocida u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari