CIK se obraća u 13:00
40

Edin Delić upozorava na brojne incidente tokom glasanja za predsjednika SDP-a

Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Jedan od kandidata za predsjednika SDP-a Edin Delić oglasio se s informacijom da je do sada zabilježen niz nepravilnosti u izbornom procesu na biralištima.

"Dokumentovali smo niz neprvilnosti CIK-u, koji ima zasjedanje u 13:00. Sačekat ćemo da vidimo kako će reagovati Komisija. Najozbiljniji incident desio se u Bratuncu, gdje je došlo i do fizičkog napada na posmatrača te je napadač zatvorio biračko mjesto, sa očitom namjerom da se 'iza zatvorenih vrata' izrežira rezultat". ističe Delić.

U Zvorniku je posmatrač Svetozara Pudarića, a kako Delić saopćava i tamo je incidentna situacija.

"U Doboju je bilo više primjedbi o ograničavanju pristupa posmatračima, ali se ne radi o incidentima koji se po ozbiljnosti mogu dovesti u ravan sa onim u Bratuncu. Registriran je niz kašnjenja u početku izbornog procesa, te niz manjih incidenata na biračkim mjestima koje posmatrači nastoje otkloniti na licu mjesta. Raduje me da se najveći broj članova biračkih odbora ponašaju profesionalno i veoma odgovorno - čak i u sredinama za koje smo znali da će biti prostor visokog rizika za kredibilitet izbornog procesa", poručio je.

Delić naglašava da ocjene o devijacijama nisu generalne i ne odnose se na grupe, već se uvijek radi o neodgovornim pojedincima.

Posebno me dirnuo poziv sa biračkog mjesta Hrasno kod Kalesije, odakle smo imali uznemirujuće informacije. Jedan od naših drugova bio je pogođen takvim kvalifikacijama, ali vjerujem da smo sve nejasnoće razjasnili da ćemo pokazati da možemo kolegijalno i drugarski razmotriti sve prigovore. Moj pozdrav biračkom odboru Hrasno i svim drugim odborima u kojima se naši drugarice i drugovi bore za ugled i dignitet SDP-a. Na potezu je CIK koji mora reagovati poništavanjem izbora u Bratuncu i adekvatnim mjerama za druge devijacije koje se ne smiju tolerisati. Ako CIK odigra odgovorno svoju ulogu to će biti veliki ulog u legitimitet izbora. Očekujemo takav ishod sjednice", rekao je Delić.