Nakon Nikšićeve pobjede
312

Edin Delić: Neregularni izbori nanijeli su mrlju SDP-u, ali ja ne odustajem

Piše: A. K.
Edin Delić (Foto: D. Z./Klix.ba)
Edin Delić (Foto: D. Z./Klix.ba)
Kandidat za predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Edin Delić smatra da izbori za prvog čovjeka partije nisu protekli u korektnoj atmosferi i fer odnosima. Neregularni izbori, prema Delićevim tvrdnjama, nanijeli su mrlju partiji s kojom se mora nastaviti živjeti.

Iako tvrdi da izbori nisu protekli u korektnoj atmosferi i fer odnosima, Edin Delić je čestitao Nerminu Nikšiću na pobjedi.

"Zabilježen je niz neregularnosti u toku kampanje, počevši od debate koju nismo imali, zatim velikih grešaka u vođenju Centralne izborne komisije SDP-a pa do enormnog falsifikovanja glasova na značajnom broju biračkih mjesta, posebno u Republici Srpskoj. Time je nanesena mrlja partiji s kojom valja živjeti dalje i tražiti rješenje", rekao je Delić u razgovoru za Klix.ba.

Iako nije pobjednik, Delić nam je kazao da se ne osjeća poraženim. Kako je istakao, dobio je veliku podršku u Tuzlanskom kantonu.

"Dobio sam podršku i od velikog broja općina širom BiH, od Bihaća do Hercegovine, tako da smo za relativno kratko vrijeme uspjeli pokazati ko smo i šta mislimo sa SDP-om. Nažalost, nismo bili jači od mašinerije", istakao je Delić.

Naš sagovornik je dodao da su minuli izbori predstavljali i određenu vrstu referenduma naspram politike koja djeluje u SDP-u.

"Na tom referendumu je, recimo, iz Tuzlanskog kantona više od dvije trećine članova SDP-a pošteno i korektno izašlo i podržalo ono što sam govorio i zagovarao. S druge strane, oko osam i po hiljada SDP-ovaca iz cijele BiH je podržalo i stalo iza svega toga. To je ozbiljna poruka da ono kako je u SDP-u išlo do sada nema podršku unutar partije. Pitanje je da li će rukovostvo te činjenice prihvatiti i korigovati politiku ili će nastaviti po starom. Ukoliko nastave po starom, onda će to sigurno stvari dodatno zakomplicirati", potcrtao je Delić.

Na kraju nam je kazao da ostaje u SDP-u te da nastavlja raditi.

"Još uvijek ne mislim da je ono što se desilo jučer razlog da bih se povukao iz SDP-a. Nemam namjeru izdati principe i načela. Dok bude imalo smisla, borit ću se, a kad prestane biti smisao za nešto, onda ćemo vidjeti šta dalje", zaključio je Delić za Klix.ba.