Nakon 8 godina u sindikatu
0

Edhem Biber odlazi sa predsjedničke funkcije

Piše: A. Kovač
Edhem Biber, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, 20. februara naredne godine odlazi sa funkcije predsjednika nakon dva mandata odnosno nakon osam godina. O uspjesima, problemima s kojima se susretao, te planovima za budućnost, Biber je govorio za Sarajevo-x.com.

„Svojim najvećim uspjehom za proteklih osam godina smatram potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora kojim smo zaštitili prava svih zaposlenih u Fedraciji BiH, pa čak i onih koji nisu članovi Sindikata. Uspješnom smatram i akciju borbe protiv crnog tržišta, te povezivanje radnog staža za 48.500 radnika. Sindikat je za proteklih osam godina učinio još mnogo toga ali ove stvari smatram najbitnijim stvarima koje su urađene tokom mog mandata“, kazao je Biber.

Prema Biberovim riječima svi problemi u BiH proističu iz toga što vlast ne funkcioniše i što je više zauzeta unutarstranačkim, nego problemima društva.

„Moj nasljednik će se morati nastaviti boriti sa institucijama vlasti i morat će nastaviti raditi na jačanju sindikalnog pokreta. Naime, ja sam uspio sačuvati jedinstvo unutar Saveza samostalnih sindikata BiH iako je, naravno, i ovdje bilo problema jer je ovo velika organizacija koju čine 24 granska sindikata, te preko 260.000 članova“, kazao je Biber.

Prema riječima predsjednika Bibera, tokom njegova dva mandata najveći problemi s kojim se susretao jesu bili kriminal i korupcija koja se desila u procesu privatizacije, te posljedice takve netransparentne privatizacije, odnosno, nepovezan radni staž i neisplaćena potraživanja radnika.

Biber je mišljenja da se kriza u BiH još uvijek nije završila, iako je do sada na području BiH bez posla ostalo oko 58.000 radnika.

„Kriza će, nažalost, trajati i naredne godine ako se aktuelna vlast nastavi baviti sama sobom, unutarstranačkim problemima, kadrovskim ukrštenicama i slično. Prema mojim procjenama, nažalost, doći će do novih otpuštanja radnika“, dodao je Biber.

Na pitanje gdje će dalje nastaviti svoju karijeru, Biber je kazao da će najvjerovatnije ostati u Sindikatu ali da je o tome još uvijek rano govoriti, jer do 20. februara ove godine može se mnogo toga desiti.