BiH
0

Economist: Balkan sve bliže Evropskoj uniji

FENA
Zemlje zapadnog Balkana sve više se približavaju Bruxellesu, tvrdi nedjeljnik Economist u članku pod naslovom "Približavanje Evropi".

Iako do ulaska u Evropsku uniju predstoje mnoge zamke i godine, evropski političari su izgleda odlučili da je bolje da ove zemlje uđu u klub nego da prave probleme van njega.

Povodom stanja u državnoj zajednici SCG, u Ekonomistu se tvrdi da bi Srbija lakše progutala eventualne buduće nezavisnosti Crne Gore i Kosova ukoliko je čeka izvjesno članstvo u Evropskoj uniji.

Kao jedan od glavnih problema nedjeljnik navodi činjenicu da će samo zemlje zvanični kandidati iz Bruxellesa dobijati značajniju finansijsku pomoć.

Naime, dok će godišnja pomoć Bugarskoj od 300 miliona eura iz 2003. godine porasti do 2009. na milijardu i šesto miliona eura, dotle će u Srbiji, s približno istim brojem stanovnika, u istom periodu evropska pomoć pasti s 240 na 117 miliona eura.

Ovo je posljedica kratkoročnog razmišljanja koje neće spriječiti nagomilavanje budućih novih problema kako za Balkan tako i za čitavu Evropsku uniju, upozorava se u zaključku članka u Economistu.