BiH
0

EBRD neće financirati hidroelektrane na Neretvi

FENA
Nevladina organizacija Centar za životnu sredinu demantirala je da će se Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) uključiti u financiranje izgradnje hidroelektrana na Neretvi.

U saopćenju spomenute organizacije navodi se da je veliki broj domaćih i stranih medija prenio izjavu generalnog direktora tvrtke Intrade Energija Nihada Spahalića prema kojoj su predstavnici EBRD-a najavili financiranje izgradnje spornih elektrana u iznosu od 600 miliona eura.

Iz EBRD-a su potvrdili spomenutoj nevladinoj organizaciji da su vođeni preliminarni razgovori s tvrtkom Intrade Energija, no opovrgnuto je da je postignut bilo kakav sporazum.

"Da bismo potpuno otklonili sumnje u neistinitost spornih izjava, kontaktirali smo i predstavnike Intrade Energija. U prepisci s g. Almirom Ajanovićem, šefom sektora razvoja i investicija tvrtke Intrade Energija, dobili smo konačnu potvrdu da izjave g. Spahalića nemaju nikakvu materijalnu potvrdu", stoji dalje u priopćenju Centra za životnu sredinu.

"Ajanović izjavio da oni kao privatna firma nisu dužni davati bilo kakve informacije o financiranju projekta, te da je njihova dobra volja ako to urade. Međutim, davati izjave o načinu financiranja koje nisu istinite, jeste daleko od dobre volje, to je zlouptreba medija i manipuliranje informacijama upućenih građanima BiH. To ne bi smjela raditi niti jedna ozbiljna firma koja ima namjeru provoditi projekt od 1,2 milijarde maraka, koliko, prema njihovim izjavama, iznosi projekt HE na Neretvi", stoji na kraju saopćenja.