Danas okrugli sto u Sarajevu
5

Džunuzović: Sve izraženije negiranje genocida u RS-u i Evropi

FENA
Udruženje "Mladi muslimani" danas organizira okrugli sto o temi "Genocid nad Bošnjacima 1992. -1995." koji će biti održan u sarajevskom hotelu Europa.

"Cilj organiziranja okruglog stola jest sve izraženije negiranje genocida nad Bošnjacima, a to negiranje dolazi najviše iz entiteta Republika Srpska, ali i iz Evrope, iako je Haški sud potvrdio da je počinjen zločin genocida", rekao je za Fenu Anes Džunuzović, sekretar Udruženja.

Dodao je da je ovo način da "pokažemo da je genocida zaista bilo, o čemu će neki od učesnika koji su preživjeli govoriti na sutrašnjem okruglom stolu“.

Na ovom naučnom skupu učestvovat će 10 publicista i predstavnika organizacija žrtava agresije Nihad Halilbegović, Fatmir Alispahić, Bakira Hasečić, Muharem Omerdić, Avdo Huseinović, Akif Agić, Amor Mašović, Ibrahim Čikić, Admir Muratović, Šaćir Srebrenica.

Učesnici će govoriti o osjetljivim temama kao što je priprema agresije na Bosnu i Hercegovinu s posebnim osvrtom na ulogu JNA i TO, sistematsko silovanje Bošnjakinja, o tome kako je tekla medijska priprema genocida nad Bošnjacima, stradanje imama i objekata Islamske zajednice tokom agresije, usporeni genocid u srednjem Podrinju, te zločini HVO-a i HV-a nad Bošnjacima.