BiH
0

Džumhur, Majkić i delegacija Skupštine RS-a posjetili KPZ Zenica

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ombudsmen za ljudska prava Bosne i Hercegovine Jasminka Džumhur i šefica Odjela za praćenje prava pritvorenika u Instituciji ombudsmena BiH Rada Kafedžić posjetile su danas Kazneno popravni zavod zatvorenog tipa Zenica.

"Nismo izvršili potpuno uvid u dokumentaciju i kontrolu ćemo nastaviti u narednom periodu. Postoji jedan nesrazmjer između navoda žalbi zatvorenika i onoga što stoji kao prijave protiv zatvora, vezano za kršenja ljudskih prava. Postoji podijeljenost među osuđenicima, koliko njih stvarno želi premještaj. Ali važno je naglasiti, bez ikakve političke konotacije, sa aspekta ljudskih prava, ovi ljudi traže da su bliže svojim porodicama što je u ekonomsko- socijalnom stanju, u kojem se BiH nalazi i logično jer bi ih tako porodice mogle lakše obilaziti. Stoga, trebalo bi razmotriti da oni budu bliže svojim porodicama.

Zatvorski sistem u BiH, što smo mi naveli u svom Izvještaju iz 2009. godine, daleko je od međunarodnih standarda i treba ga unaprijediti. Institucija ombudsmena treba završiti specijalni izvještaj o stanju u zatvorima u BiH i konkretno vezano za žalbu 17 zatvorenika, i na bazi toga bi krajem juna ili početkom jula trebao biti organizovan skup svih direktora kazneno popravnih zavoda, ministara pravde, eniteta i države, kao i predstavniika komisija za ljudska prava“, na kraju posjete izjavila je Džumhur.

Ona je podsjetila kako odluku o tome gdje će osuđenik izdržavati kaznu, donosi isključivo sud koji je osudu izrekao.

„Svako komentiranje takve odluke suda predstavlja miješanje u odluke suda. Problem je što ti zakoni nisu međusobno harmonizirani. Trebamo sve učiniti, posebno zakonodavna tijela, da usklade zakonodavstvo. Upravo je to pitanje koordinacije državnog i entitetskih ministarstava jer ne smije postojati razlika između osuđenih lica. Mi imamo razliku, da osuđenik koji je osuđen po odluci suda entiteta, može biti kažnjen samicom 20 dana, a po presudi Suda BiH samicom 10 dana. Znači, imamo pojavu različitog tretiranja za isti prekršaj“, izjavila je Jasminka Džumhur, ombusmen za ljudska prava BiH.

Prema podacima koje su ombudsmenima prezentirali iz uprava KPZ Zenica, u kojem kaznu izdržava oko 800 osoba, među kojima i 27 osuđenih za ratni zločin, u 2011. godini registrovano je 226 slučajevi nasilja među osuđenicima.

„U knjigama žalbi 98 odsto su žalbe osuđenika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, a svega dva odsto osuđenika srpske nacionalnosti. To su pritužbe na hranu i zdravstvenu zaštitu, što ne stoji jer osuđenici imaju izuzetno dobru zdravstvenu zaštitu, usuđujem se kazati bolju nego ostali, slobodni građani“, izjavio je Nihad Spahić, direktor KPZ Zenica.

Najveću zatvorsku ustanovu u BiH, danas su odvojeno posjetili i Dušanka Majkić, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, delegacija Skupštine RS.