Univertitetski profesor
144

Džubur kritikovao vlast u Mostaru: Bahatim gradskim faraonima posljedice oluje su nebitne

Piše: R. D.
Ahmed Džubur (Foto: R. D./Klix.ba)
Ahmed Džubur (Foto: R. D./Klix.ba)
Univerzitetski profesor i zastupnik Demokratske fronte u Federalnom parlamentu Ahmed Džubur reagovao je zbog pasivnosti gradske vlasti Mostara u jučerašnjem olujnom nevremenu.

"Grad Mostar kao i obično, u dugom periodu eliminacije Gradskog vijeća ne reaguje adekvatno u situacijama kada su ugroženi životi i imovina njegovih stanovnika. Dok drugi gradovi i općine (npr. Tomislavgrad) proglašavaju (na prijedlog Štaba Civilne zaštite) stanje elementarne nepogode zbog ekstremnih vjetrova, gradske vlasti Mostara poslovično spavaju i nezainteresovano ignorišu potrebu eventualnog proglašenja stanja elementarne nepogode", kazao je Džubur.

Ozbiljne povrede od vjetra opasne po život, krcate stanice hitne pomoći, srušeni krovovi na brojnim objektima, ozbiljna oštećenja privatnih i privrednih objekata, prevrnuti kamioni usljed orkanskih udara vjetra, nastavlja dalje, nisu dovoljan razlog za razmatranje potrebe proglašenja stanja elementarne nepogode, a što je jedan od preduslova da oštećeni dobiju pravednu nadoknadu za posljedice koje su nastale enormnim djelovanjem prirodnih faktora.

"Kako se ovakva procedura praktikuje u demokratskim gradovima i općinama Mostar je, ovakav kakav jeste, po definiciji isključen od donošenja ovakvih odluka. Građani se sa pravom pitaju šta je u pozadini ovakvog maćehinskog kontinuiranog odnosa aktuelne vlasti prema njima. Vjerovatno je po srijedi činjenica da bi morali sa određenim budžetskim sredstvima sufinansirati saniranje nastalih šteta što bi poremetilo njihove planove u projektovanom trošenju novca tih istih građana koji su pogođeni nedvojbenom elementarnom nepogodom. Vjerovatno su novci planirani za neke "više" ciljeve te je eventualno diranje u njihovu planiranu raspodjelu za njih neprihvatljivo", smatra Džubur.

Kaže kako je sve je ovo za bahate "gradske faraone" nebitno i s tim su se nosili bez posljedica u posljednjih desetak godina.

"Grad sa bahatom neosjetljivošću njegovih čelnika, prema riječima "vječitog gradonačelnika" sigurnim koracima hita ka tituli "evropske prijestolnice kulture". Tko mari za elementarne nepogode. Teatar apsurda-definitivno", zaključuje u svom reagovanju Ahmed Džubur.