BiH
0

Džonlagić: Tihić nema pravo predstavljati Bošnjake

FENA
"Posljednjih dana predsjednik SDA Sulejman Tihić skrbi sebi pravo da uime Bošnjaka govori o dvije izuzetno važne stvari, a to je pitanje Srebrenice i Mostara", rekao je danas prof.dr. Mirsad Džonlagić, potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH(SBB).

On je istakao na pres-konferenciji da je Tihić najprije s predsjednikom HDZBiH Draganom Čovićem, a potom i predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom "dogovorio navodno rješavanje dva goruća i strateški važna politička pitanja u BiH - Mostar i Srebrenicu".

Džonlagić je istakao da je SDA izgubila izbore 2010. godine, a još ranije Tihić je u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH katastrofalno poražen i stoga ni po stranačkom ni po ličnom legitimitetu ni SDA ni Tihić nemaju pravo predstavljati Bošnjake.

Stoga je, kako je rekao Džonlagić, nedopustivo da SDP kao izborni pobjednik s najviše dobivenih bošnjačkih glasova prihvata i dozvoljava da drugi manji koalicioni partner odlučuje umjesto njega.

On je podržao izjavu američkog ambasadora u BiH Patricka Moona da korumpirani zvaničnici u BiH moraju biti agresivno procesuirani i dodao da SBBBiH podržava tužioce u borbi protiv mafije i korupcije.

  • SBBBiH još jednom naglašava da apsolutno podržava ovakve stavove, jer u svom temeljnom aktu i djelovanjima zagovara veliku borbu protiv korupcije i da nikom od korumpiranih pojedinaca nema mjesta u državnim strukturama, niti u strukturama vlasti", rekao je Džonlagić.

SBBBiH sa žaljenjem konstatira, rekao je Džonlagić, da je u obračun s korupcijom trebalo krenuti i ranije.

  • SBBBiH se od svog osnivanja beskompromisno zalaže za obračun s državnom bošnjačkom mafijom, korupcijom, za poništenje ratne privatizacije i ukupno jačanje vladavine prava", naglasio je on.