BiH
0

Džombića i ministre 28.oktobra zamjenjuju omladinci

FENA
Aleksandar Džombić (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Aleksandar Džombić (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
U petak, 28.oktobra, premijera Aleksandra Džombića i ministre u Vladi zamijenit će na jedan dan konkursom odabrani predstavnici mladih iz RS-a.

Projekt “Ministar na jedan dan” inicirao je Omladinski savjet RS-a, a prihvatila entitetska vlada.

Dok će Džombić i članovi njegovog kabineta tog dana imati slobodan dan, “omladinci” će zauzeti njihova mjesta, umjesto njih održati sjednicu vlade, te obići i neka preduzeća, institucije kulture, obrazovanja…

Predsjednik Omladinskog savjeta RS-a Bojan Grebenar bit će taj dan predsjednik Vlade RS-a, a kod izbora ministara, kako tvrde u Vladi, nije gledana stranačka zastupljenost, već regionalna i spolna, pa će u “toj vladi” biti i pet djevojaka.

“Vlada nije uticala na izbor ko će biti u toj vladi”, kazao je Džombić danas na pres-konfereniciji i naveo da će “možda tog dana biti i nekih protesta, pa ostaje da se vidi kako će raditi ‘omladinska vlada’”.

Ministrica za porodicu, omladinu i sport RS-a Nada Tešanović kaže da su postojali kriteriji za izbor kandidata koji će sjesti u ministarske fotelje na jedan dan, uspjeh u obrazovanju, vannastavne aktivnosti, angažman u omladinskom sektoru i drugi.

"Cilj ove ideje je da se otvore institucije i pokažemo da smo otvoreni za saradnju s mladima. Mislim da je ovo jedinstven projekt u granicama bivše Jugoslavije", navela je Tešanović.

Na kraju radnog dana u Vladi RS-a mladi će, očekivano, imati i koktel.