BiH
0

Džombić: RS će zatražiti ocjenu ustavnosti odluke visokog predstavnika

FENA
Ministar finansija Republike Srpske Aleksandar Džombić ocijenio je danas za Fenu da će odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schwarz-Schillinga o nametanju izmjena i dopuna Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH i Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda negativno utjecati na budući dogovor o raspodjeli prihoda s jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje, a nije isključio i mogućnost da Vlada RS-a zatraži ocjenu ustavnosti te odluke.

"Razmatramo da li je visoki predstavnik imao nadležnosti da reaguje u ovom polju i da eventualno pokrenemo pitanje ustavnosti ovog nametnutog zakona", kazao je entitetski ministar finansija.

Naglasio je da je odlukom visokog predstavnika praktično favoriziran Distrikt Brčko čiji procent za raspodjelu prihoda s jedinstvenog računa je povećan, što ostavlja manje prostora za dogovor između RS-a i Federacije BiH.

"Odluka je apsolutno komplikovana i nejasna te uopšte ne znam šta je neko želio da s tim postigne", kategoričan je ministar finansija RS-a.

Ponovivši stav da je odluka visokog predstavnika sigurno smanjila prostor za dogovor između dva bh. entiteta, on je naglasio da je budžet Brčko Distrikta "ionako predimenzioniran i ne vidi nikakav opravdan razlog da se on zadržava na tom nivou".

Visoki predstavnik je nedavno donio spomenutu mjeru kako bi kako je obrazloženo Distrikt Brčko izolirao od finansijskih posljedica oštrih diskusija između entiteta o koeficijentima za raspodjelu, koji su redovna odlika sjednica Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje još od prošle godine i koji su predmet stalnih žalbi Distrikta Brčko pred Arbitražnim tribunalom za Brčko.