Džombić: Rad na deblokadi Elektroprenosa BiH će biti nastavljen

S
SRNA
13.2.2013. u 16:09
1
6
Džombić: Rad na deblokadi Elektroprenosa BiH će biti nastavljen
1
Džombić: Rad na deblokadi Elektroprenosa BiH će biti nastavljen Aleksandar Džombić (Foto: SRNA)
Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić izjavio je Srni da će izglasavanje nepovjerenja Vladi Federacije BiH u izvjesnoj mjeri utjecati na tempo planiranih aktivnosti u vezi sa Elektroprenosom BiH, ali neće zaustaviti pozitivne korake koje, zajedno sa federalnim premijerom Nerminom Nikšićem, preduzima na deblokadi rada ove kompanije.
Džombić je rekao da, koliko je razumio, Vlada Federacije BiH nastavlja sa radom sa smanjenim ovlaštenjima, ali uz mogućnost, odnosno obavezu da osigura izvršavanje preuzetih međunarodnih obaveza koje su neophodne za funkcionisanje Federacije i njenih institucija.

"Mi smo, imajući sve to u vidu, odložili održavanje vanredne Skupštine akcionara Elektroprenosa BiH, dok se situacija u vezi sa Vladom Federacije malo ne razjasni. Novi termin održavanja skupštine akcionara dogovorićemo naknadno kada se za to steknu uslovi", istakao je premijer RS.

On je dodao da je na dnevnom redu, između ostalog, bio planiran izbor novog rukovodstva koje bi, u narednih mjesec dana, trebalo da predloži Plan investiranja, koji mora da odgovara kapitalnoj osnovi raspodjele po principu 40 posto Republici Srpskoj i 60 posto FBiH.

"Očekujem da ćemo postići deblokadu rada Elektroprenosa BiH. To nam je prioritet i prvi korak koji moramo preduzeti", rekao je Džombić Srni.

Na pitanje da li ostaje pri stavu da se vrši preraspodjela dividende, premijer Srpske je rekao da je, što se tiče isplate dividende Elektroprenosa BiH, jasno da je za to neophodno stvoriti pretpostavku, odnosno promijeniti zakon na nivou BiH kojim je predviđeno da se prvih 10 godina ne isplaćuje dividenda.

"Međutim, čini mi se da je sada kamen spoticanja i odluka resornog ministarstva u Savjetu ministara BiH da povuče iz procedure taj zakon. Elektroprenos BiH na računima kod banaka ima oko 270 miliona KM, od čega je oko 90 miliona zadržana dobit iz prethodnog perioda i samo taj iznos bi mogao da ide u raspodjelu", objasnio je Džombić.

Prema njegovim riječima, Republici Srpskoj bi od toga dijela trebalo da pripadne između 30 i 40 miliona KM.

"To sigurno neće destabilizovati poslovanje Elektroprenosa BiH, dok bi preostali dio sredstava sa računa trebalo plasirati u investicije, a što svakako ne može negativno utjecati na dosljednu primjenu ugovora o energetskoj efikasnosti", ocijenio je predsjednik Vlade Republike Srpske.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: