{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Džombić: Plaće policije i prosvjete u januaru veće za oko 200 KM

F
23.12.2007. u 09:57
0
0
Džombić: Plaće policije i prosvjete u januaru veće za oko 200 KM
0
Džombić: Plaće policije i prosvjete u januaru veće za oko 200 KM
Ministar finansija Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić izjavio je da je pripremljenim zakonima o plaćama pojedinih budžetskih korisnika značajno poboljšan materijalni status, posebno prosvjetnih radnika i zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, tako da bi policajac u RS-u trebalo da ima plaću od oko 900 KM.
To bi bilo, kako je pojasnio, od 180 do oko 200 KM povećanje plaće već u januaru policajcima i isto tako prosvjetnim radnicima u odnosu na sadašnja primanja.

Narodna skupština će na Sedmoj posebnoj sjednici u četvrtak, 27.decembra, razmatrati Prijedlog zakona o platama ovlaštenih službenih osoba, državnih službenika i drugih zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, kazneno-popravnim ustanovama i sudskoj policiji, zatim Prijedlog zakona o platama zaposlenih u organima uprave RS-a i Prijedlog zakona o platama zaposlenih u oblasti prosvjete i kulture u RS-u, sve po hitnom postupku.

Svi ovi zakonski akti, napomenuo je ministar finansija, usaglašeni su sa sindikatima.

Džombić je napomenuo da se predloženi zakon o plaćama u upravi ne odnosi na zaposlene u Skupštini, Vladi, kao ni na plaću predsjednika RS-a, te da će to biti vjetovatno regulirano drugim zakonom koji će doći u skupštinsku proceduru u narednom periodu.

Kada je u pitanju predloženi zakon o plaćama zaposlenih u oblasti prosvjete, on je kazao da je resorni ministar Anton Kasipović "jedini ministar koji je značajno povećao budžet za plaće u prosvjeti i ne vjeruje da će to bilo kome poći za rukom".

Džombić navodi da, ukoliko se usvoji taj zakon, to će značiti da je za dvije godine u osnovnom obrazovanju povećao budžetski okvir za oko 85 posto, za 94 u srednjem i oko 90 posto za visoko obrazovanje.

Po usvajanju tog zakona ukupno povećanje za prosvjetne radnike bilo bi u iznosu od oko 80 miliona KM.

Entitetski ministar finansija je napomenuo da su novim zakonskim aktima u plaću uračunati topli obrok, regres i druga davanja, odnosno neće se odvojeno isplaćivati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: