|

Džombić: Plaće policije i prosvjete u januaru veće za oko 200 KM

Džombić: Plaće policije i prosvjete u januaru veće za oko 200 KM
0
F
FENA
23.12.2007. u 09:57
0
komentara
0

dijeljenja
Džombić: Plaće policije i prosvjete u januaru veće za oko 200 KM
Ministar finansija Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić izjavio je da je pripremljenim zakonima o plaćama pojedinih budžetskih korisnika značajno poboljšan materijalni status, posebno prosvjetnih radnika i zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, tako da bi policajac u RS-u trebalo da ima plaću od oko 900 KM.
To bi bilo, kako je pojasnio, od 180 do oko 200 KM povećanje plaće već u januaru policajcima i isto tako prosvjetnim radnicima u odnosu na sadašnja primanja.

Narodna skupština će na Sedmoj posebnoj sjednici u četvrtak, 27.decembra, razmatrati Prijedlog zakona o platama ovlaštenih službenih osoba, državnih službenika i drugih zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, kazneno-popravnim ustanovama i sudskoj policiji, zatim Prijedlog zakona o platama zaposlenih u organima uprave RS-a i Prijedlog zakona o platama zaposlenih u oblasti prosvjete i kulture u RS-u, sve po hitnom postupku.

Svi ovi zakonski akti, napomenuo je ministar finansija, usaglašeni su sa sindikatima.

Džombić je napomenuo da se predloženi zakon o plaćama u upravi ne odnosi na zaposlene u Skupštini, Vladi, kao ni na plaću predsjednika RS-a, te da će to biti vjetovatno regulirano drugim zakonom koji će doći u skupštinsku proceduru u narednom periodu.

Kada je u pitanju predloženi zakon o plaćama zaposlenih u oblasti prosvjete, on je kazao da je resorni ministar Anton Kasipović "jedini ministar koji je značajno povećao budžet za plaće u prosvjeti i ne vjeruje da će to bilo kome poći za rukom".

Džombić navodi da, ukoliko se usvoji taj zakon, to će značiti da je za dvije godine u osnovnom obrazovanju povećao budžetski okvir za oko 85 posto, za 94 u srednjem i oko 90 posto za visoko obrazovanje.

Po usvajanju tog zakona ukupno povećanje za prosvjetne radnike bilo bi u iznosu od oko 80 miliona KM.

Entitetski ministar finansija je napomenuo da su novim zakonskim aktima u plaću uračunati topli obrok, regres i druga davanja, odnosno neće se odvojeno isplaćivati.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.