BiH
0

Džombić o popisu u BiH i tužbi protiv FBiH

FENA
Aleksandar Džombić
Aleksandar Džombić
Vlada Republike srpske (RS) pozvala je danas nadležne institucije BiH da usaglase i što prije usvoje zakon o popisu, koji će taj bh. entitet, ukoliko se ne riješi to zakonsko pitanje na nivou države, sam provesti na svojoj teritoriji početkom sljedeće godine.

Entitetski premijer Aleksandar Džombić podsjetio je na zaključak parlamenta RS-a da, ako se zakon na nivou BiH ne usvoji do 1. septembra, mora se izvršiti popis stanovništva u RS-u do kraja novembra, što nije moguće uraditi, jer su, priznaje, rokovi prekratki.

“Obavili smo sve pripremne radnje i cilj nam je da dobijemo informaciju iz bh. institucija da li je moguće usaglasiti državni zakon o popisu. Ako ne bude usvojen, ići će se u popis u RS-u, a on bi mogao biti proveden početkom sljedeće godine”, tvrdi Džombić.

Ponovio je da Vlada RS-a ne podržava izgradnju državnog zatvora, jer je ta investicija značajno povećanja od prvobitno predviđene i bilo bi neophodno zaduženje entiteta i države, koje za RS nije prihvatljivo.

Džombić tvrdi i da je 15. jula Vlada RS-a podnijela tužbu protiv Federalne vlade za naplatu 50 miliona maraka duga, kako se tvrdi u RS-u, zbog nepravilne raspodjele sredstava s jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) u 2008. 2009. i 2010. godini.

"Ukoliko FBiH ne bude pristala na poravnanje, u sudskom postupku koji će trajati nešto duže, bit će naplaćena i glavnica i sve zakonske kamate", uvjeren je Džombić.

Ponovio je i danas da ga ne opterećuju napisi nekih medija da će biti smijenjen s premijerske funkcije, te tvrdi da s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom “nije bilo govora” o rekonstrukciji Vlade, jer ona izvršava svoj program rada.

Ipak, Džombić je spreman da ode, ako to entitetski predsjednik zatraži.

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila i novi zakon o plaćama zaposlenih u javnim službama RS-a, prema kojem će biti usaglašene zarade u svim vanbudžetskim fondovima sa Zakonom o plaćama u javnoj upravi, a također će i direktori vanbudžetskih fondova primati oko 2.200 KM mjesečno.

Utvrđen je i Program javnih ulaganja u periodu 2012. - 2014. godina, te donesena odluka o izdvajanju dodatnih milion KM za domaćinstva ugrožena od poplava na području Dervente, još prošle godine.

Sredstva će biti osigura kroz uštede u Vladi.