{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Džombić: Jeste donesena odluka o formiranju Agrobanke u RS-u

F
10.8.2012. u 20:03
0
15
Džombić: Jeste donesena odluka o formiranju Agrobanke u RS-u
0
Džombić: Jeste donesena odluka o formiranju Agrobanke u RS-u
Aleksandar Džombić
Premijer Republike Srpske Aleksnadar Džombić potvrdio je da je istina da je donesena odluka o formiranju Agrobanke u Republici Srpskoj, te da je shodno sporazumu definisan i iznos participacije u osnivačkom kapitalu.
"Međutim, Investiciono-razvojna banka Republike Srpske nikada nije uplatila svoj iznos participacije u osnivačkom kapitalu, jer nije bila dobijena očekivana saglasnost Narodne banke Srbije“, navodi Džombić u pisanoj izjavi.

On dodaje da je Vlada Republike Srpske „i po ovom pitanju bila u stalnim kontaktima sa Vladom Republike Srbije i dobila je uvjeravanja da će se nastaviti sa realizacijom ovog projekta, čim se izvrši potrebna 'rekonstrukcija' i dokapitalizacija banke“.

"S obzirom da do istog nije došlo, Investiciono-razvojna banka, opet napominjem, nije izvršila uplatu svog dijela osnivačkog kapitala, te ni na koji način nisu oštećeni građani Republike Srpske“, navodi Džombić.

On optužuje predsjednika Demokratske partije Dragana Čavića da „pokušava lažnim izjavama da izmanipuliše javnost Republike Srpske“.

"Koristeći dešavanja u Srbiji, u vezi sa hapšenjem pojedinaca osumnjičenih u aferi oko Agrobanke, gospodin Čavić pokušava lažima da poveže institucije Republike Srpske sa pomenutim dešavanjima, kako bi dobio preko potrebnu medijsku pažnju, koju, očigledno ne može dobiti na drugačiji način“, tvrdi Džombić.

Čavić je prethodno rekao da afera „Agrobanka“ u Srbiji ima svoj "kriminalni krak i u Republici Srpskoj" i trebalo bi da bude istražen od nadležnih institucija.

Čavić u izjavi Feni podsjeća da je bivši direktor Investiciono-razvojne banke (IRB) Republike Srpske Milenko Pavlović, 25.maja prošle godine, u prisustvu premijera RS-a Aleksandra Džombića, potpisao u Banjoj Luci s tadašnjim predsjednikom Izvršnog odbora "Agrobanke" Srbije Dušanom Antonićem, uhapšenim prije dva dana, Ugovor o osnivanju Agrobanke Banja Luka za njeno djelovanje na prostoru Republike Srpske.

Osnivački kapital te banke u Republici Srpskoj iznosio je 20 miliona KM u kojem je udio IRB RS 20 posto ili četiri miliona KM, a Agrobanke Beograd 80 posto i trebalo je da uloži 16 miliona KM.

"Taj ugovor je potpisan, a koliko mi je poznato dio sredstava od Investiciono-razvojne banke Republike Srpske je i uplaćen, a istovremeno je postavljen direktor te banke u Republici Srpskoj, Aleksandar Ljuboja, koji je 'sasvim slučajno pašanac Aleksandra Džombića'“, kazao je Čavić.

Bivši predsjednik Izvršnog odbora "Agrobanke" Srbije Dušan Antonić i još sedmorica osumnjičenih za malverzacije, kako se procjenjuje „teške“ oko 300 miliona eura, u toj finansijskoj instituciji, uhapšeni su prije dva dana, u zajedničkoj akciji MUP-a i Tužilaštva za organizirani kriminal u Srbiji.

Prije nepuna dva mjeseca predsjednik Vlade RS-a Aleksandar Džombić izjavio da je za nastavak investicionog projekta „Agrobanke“ u Republici Srpskoj potrebno nekoliko meseci da se provede postupak njene dokapitalizacije, koju će raditi Vlada Srbije.

Džombić je tada uvjeravao javnost da je u „Agrobanci“ u toku „restrukturiranje“ rukovodstva, nakon čega je potrebno obezbediti saglasnost Narodne banke Srbije za investiranje u inostranstvu.

Istovremeno, u Srbiji je već bila otvorena afera „Agrobanke“, a prije dva dana su počela i saslušanja nakon hapšenja njenog bivšeg rukovodstva kojem je određen pritvor.

Inače, Džombićeva današnja reakcija uslijedila je nakon što već dva dana opozicija u Republici Srpskoj reagira ukazujući na sumnjive poslove u koje je umješana IRBRS-a, koja se spominje i u slučaju "Agrobanka".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: