Ispoštovali dogovor
3

Džindić: Vlada izdvojila blizu 1,5 miliona KM za Željezaru Zenica, uprava zakazala

Piše: I. Č.
(Foto: D.S./Klix.ba)
Vlada FBiH do sada je izdvojila blizu milion i po KM za uvezivanje radnog staža i drugu pomoć da bi Privredno društvo Željezara Zenica riješilo probleme u svom poslovanju.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić potvrdio je to na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu, napominjući da su do sada održali 31 radni sastanak s nadzornim odborom i upravama.

"Privredno društvo Željezara Zenica je u suštini jedno privredno društvo koje se bavi ugostiteljskom djelatnošću, odnosno radi na ishrani radnika Arcellor Mitala i još nekoliko kompanija koje posluju u krugu Željezare Zenica", objasnio je Džindić.

Napomenuo je da su još u januaru prošle godine održali sastanak s menadžmentom i nadzornim odborom, upoznali ih o rezultatima poslovanja i dali neke smjernice kako da to privredno društvo pokušaju spasiti do kraja 2017. godine.

"Uprava nije odgovorila pozivu. Vlada je svoje ispoštovala, potrošila određenu količinu novca. Do sada smo potrošili blizu 1,5 miliona KM, kroz uvezivanje radnog staža, kroz pomoć, kroz transfere nižim nivoima vlasti, sve kako bi pomogli da privredno društvo prebrodi probleme u poslovanju", rekao je Džindić.

Dodao je da su analizu radili krajem godine, a da je u međuvremenu imenovan privremeni stečajni upravnik koji vodi daljnje aktivnosti da se napravi konkretna priprema i da sud odredi stalnog stečajnog upravnika i odredi se u kojem smjeru da ide.

"Ili da se kaže da nema stečaja, ili da će biti stečaja, što znači reorganizacijski proces", rekao je ministar Džindić.

Napomenuo je da su predstavnici Vlade FBiH razgovarali sa svim ministrima koji su nadležni za Zeničko-dobojski kanton, a niko se nije usprotivio.

"Vlada nije promijenila nijedan kurs u odnosu na tadašnji dan. Sud će uskoro odrediti stalnog stečajnog upravnika. Vlada FBiH je predložila kako da taj koncept spasimo. Sutra također imamo sastanak u tri sata, gdje će se svi okupiti", zaključio je Džindić.