Nakon sjednice u Sarajevu
10

Džindić i Salkić: Građani nemaju razloga da brinu, bit će isporuke gasa Federaciji BiH

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je nakon današnje sjednice Vlade FBiH, osvrćući se na najave da postoji mogućnost da potrošači u Federaciji BiH od 1. oktobra ostanu bez prirodnog plina i da ne postoji nijedan zahtjev ili akt kompanije iz Republike Srpske.
Džindić se obratio javnosti kazavši da su netačne tvrdnje da BH-Gas nije dogovorio količine gasa za 2019. i 2020. godinu.

"Što se tiče informacije da BH-Gas nije dogovorio količine za 2019. godinu niti je najavio količine za 2020. godinu, kod mene je drugi akt. Zvaničan akt 'Od BH-gasa Srbija gasu'", kazao je Džindić, pročitavši da su za narednu godinu potrebne količine od 172.000.000 kubika.

Naveo je kako je taj akt zvanično primila kompanija nadležna za kontinuirano snabdijevanje gasom.

"Bh. kompanija Sarajevogas redovno servisira i vrši obaveze. Ugovor s Gas prometom nije istekao, jer ga i nema. Nije mi jasno kakva je ovo resorna konstrukcija i šta žele postići. Prema njihovom aktu, primopredaja može biti jedino na sredini rijeke Drine, što je neprihvatljivo iz više razloga. To je skandal i nezapamćen prijedlog i nemoguće je na takav način razgovarati o mjestu primopredaje. Pozivam ovaj put i resorno entitetsko ministarstvo, kao i ministarstvo Republike Srbije da sjednemo i razgovaramo i da se ovaj spor u vezi s aneksom riješi", rekao je Džindić.

Napomenuo je još dvije stvari koje se moraju riješiti u budućnosti, a to su ratni dug za plin i neusvajanje državnog zakona.

"Sve ove informacije i svake godine pred grijnu sezonu dolazi do određenih turbulencija i spektakularnih najava gašenja i zavrtanja ventila. Ratni dug za plin iznosi 104,8 miliona dolara i to je potrošila država Bosna i Hercegovina. Od trenutka kada je formirana komisija koja je radila na usaglašavanju duga, koliko otpada na FBiH, a koliko na entitet RS, samo je Federacija vraćala dug i ona je smanjila dug na otprilike 93 miliona dolara", naglasio je Džindić.

Jasmin Salkić, direktor BH-Gasa, poručio je da građani nemaju razloga da brinu.

"U posljednje tri godine BH-Gas je stabilizirao svoje poslovanje i vratio se u utakmicu. Sve fakture i obaveze su plaćene. Kompanija koja je jučer pustila spin u medije jednostavno ne postoji u pravnom prometu između BH-Gasa i Srbijagasa. Dakle, za 21 godinu ta kompanija uopće nema ugovor za tu vrstu transporta. Nije bila jasna namjera za izazivanje neke lažne panike", kazao je Salkić.