Glavni krivac
2

Džindić: Ako BH-Gas u roku od 30 dana ne riješi problem isporuke gasa, smijenit ćemo upravu

Piše: A. Z.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić predstavio je danas rezultate rada u 2017. i planove za 2018. godinu. Tom prilikom se osvrnuo i na prijetnju RS da će početkom februara obustaviti isporuke gasa FBiH, rekavši da krivicu za to snosi BH-Gas kojem je ministarstvo dalo rok od 30 dana da riješi problem ili će u protivnom smijeniti upravu.

Kako je Klix.ba jutros objavio, ovakav potez je uslijedio nakon što je RS donijela Zakon o gasu Republike Srpske insistirajući da kompanijama u entitetu Federacija BiH naplati tarifu za transport. BH-Gas skoro tri godine ne prihvata cijenu transporta prirodnog gasa koji se transportuje gasovodom Karakaj (Zvornik)-Starić (Kladanj) čiji je vlasnik Sarajevo-gas a.d. Istočno Sarajevo.

Džindić je kazao da FBiH mora imati alternativu za snabdijevanje gasom, jer uvijek može doći do ekonomskih ili političkih blokada.

"Održali smo sastanak s Upravnim i Nadzornim odborom BH-Gasa povodom vijesti koja je jutros objavljena. Uprava BH-Gasa je odgovorna za ovu situaciju i treba je riješiti. Ono što je ugovoreno 2015. godine mora se platiti odmah. Dali smo Upravi BH-Gasa rok od 30 dana da koriguje nedostatke, u protivnom ćemo smijeniti upravu", rekao je Džindić.

Naveo je da je u 2017. godini usvojeno nekoliko važnih zakonskih rješenja, a posebno je istakao dobijanje energetske strategije na koju se čeka od formiranja Federacije BiH.

"Energetska strategija je temelj za donošenje dokumenata u energetskom sektoru i preduslov da bi se usvojila državna energetska strategija. Ona bi podržala ulaganja i investicione cikluse. Kada je riječ o investicionim aktivnostima u gradnju novih energetskih postrojenja u FBiH, očekujem da će 2018. biti godina početka realizacije. Izdvojio bih TE Blok 7 Tuzla gdje se čeka saglasnost Ministarstva finansija za subsuverenu garanciju, Blok Banovići koji je u finalnoj fazi pregovaranja u vezi sa sufinansiranjem te HE Vranduk. Nakon što se Štrabak povukao dobili smo uslovnu saglasnot EBRD-a i u narednim danima se očekuje da će se potpisati prelazak na drugog izvođača", kazao je Džindić.

Istakao je da je u rudnicima od 2015. do 2017. godine povećana proizvodnja za 1,1 milion tona.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

"Godine 2015. smo preuzeli gubitak od 107 miliona KM i on je sveden na 17-19 miliona KM. Prihod je povećan za 55 miliona KM, troškovi su manji za 30 miliona KM. Broj radnika smo smanjili za 224, van sistema Elektroprivrede BiH prodali smo 600.000 tona uglja, godina je završena investiranjem blizu 40 miliona KM, a ove godine ulaganje smo smanjili na 37 miliona KM", naveo je ministar.

Kada je riječ o namjenskoj industriji kazao je da je cilj za 2017. godinu ispunjen jer je ostvaren ukupan promet od 277 miliona KM.

"Broj zaposlenih je povećan za 647 u namjenskoj industriji. Plan za ovu godinu je da za privatne firme i firme u vlasništvu FBiH izdvojimo po milion KM", rekao je Džindić.

Cilj u 2018. godini je, kako je istakao, osigurati dovoljne količine uglja, plina i ostalih energenata, ali i racionalnu potrošnju prirodnih sirovina.

Na novinarsko pitanje vezano za protest radnika Hidrogradnje, ministar je kazao da je Vlada FBiH pogrešna adresa te da radnici trebaju razgovarati sa stečajnim upravnikom jer je rješenje u prodaji nepotrebne imovine.