Prijedlog u proceduri
43

Džihanić: Ako se ne usvoji rebalans budžeta BPK Goražde, deficit bi mogao biti dodatnih 4 miliona KM

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Vlada BPK Goražde utvrdila je prijedlog rebalansa budžeta za 2018. godinu u visini od 36.972.796 KM, čime je kantonalni budžet smanjen za više od četiri miliona KM.

"Iznos izmjena i dopuna budžeta na prihodovnoj i na rashodovnoj strani je 36.972.796 KM i manji je za skoro 4 miliona KM u odnosu na onaj budžet koji je Skupština usvojila za 2018. godinu, sa svim primicima i neplaniranim donacijama, koji je na kraju iznosio 40.960.198 KM", pojašnjava miniszar finansija BPK Nudžeim Džihanić.

Ovakav prijedlog je upućen u skupštinsku proceduru, a kantonalni ministar finansija ističe kako bi rebalans trebalo usvojiti što prije jer bi se u suprotnom stvarao dodatni deficit u budžetu.

"Ako se rebalans ne usvoji, onda ćemo imati veliki problem, stvorili bismo deficit još za skoro 3,5 do 4 miliona KM", upozorava kantonalni ministar finansija.

U skupštinsku proceduru upućeni su i ostali dokumenti bitni za budžetsko planiranje u narednoj godini. Vlada je usvojila i nacrt budžeta za 2019. godinu u iznosu od 39.415.596 KM, kao i prijedlog Odluke o privremenom finansiranju kantona u iznosu od 8.086.901 KM, koji su sa Nacrtom Zakona o izvršenju Budžeta BPK za 2019. godinu upućeni Skupštini na usvajanje.

"Vodili smo se projekcijama Federalnog ministarstva finansija vezano za poreze i ostale neporezne prihode. Takođe, projekcija našeg ministarstva bazira se u odnosu na izvršenje iz prethodnih godina. Znamo da je pred nama vrlo teška godina, da su grant sredstva sa nivoa federalnog budžeta prepolovljena tako da je Vlada danas razmatrala i usvojila nacrt u iznosu od 39.915.596 KM na prihodovnoj i 39.415.596 KM na rashodovnoj strani", ističe Džihanić.

Pojašnjava da se razlika od pola miliona maraka odnosi na obavezu pokrića deficita iz prethodnog perioda.

Džihanić ističe da je budžetom za narednu godinu planiran i manji porast plaća budžetskih korisnika, te da će iznos tekućih transfera lokalnim zajednicama u sastavu kantona ostati na nivou ove godine.

Na prijedlog Ministarstva obrazovanja u nacrt budžeta ugrađeno je i povećanje plaća uposlenih u srednjem i osnovnom obrazovanju.

"Vodilja Vlade je da ne možemo povećati instrukcijom plaće samo za obrazovanje i dogovorili smo se da povećamo plaće i MUP-u i cijeloj upravi, tako da je ovdje ugrađen i iznos za povećanje plaće, odnosno povećanje osnovice koja je do sad bila 371 KM, a sada bi trebala biti 380 KM", ističe ministar finansija.

Pojašnjava da će se na ovaj način postići planirano usklađivanje plaća kako bi dostigli nivo drugih kantona i Federacije.

S druge strane grant sredstva sa nivoa Federacije planirana su u manjem iznosu nego prethodnih godina.

"Ministarstvo finansija više nije planiralo grant od 5 miliona od Federacije, jer prethodne godine nam govore da je taj iznos nemoguće izlobirati. Planirali smo grant od 3 miliona KM, to je ono što je realno jer moramo biti svjesni da su generalno povećani i prihodi od indirektnih poreza u Federaciji, tako da naš kanton osjeti i blago povećanje tih poreza", kazao je Džihanić.