Sud odlučio
61

Dževad Korman nezakonito smijenjen s funkcije direktora policije u Tuzli

A. K.
Dževad Korman (Foto: A. K./Klix.ba)
Dževad Korman (Foto: A. K./Klix.ba)
Općinski sud u Tuzli donio je presudu kojom je utvrđeno da je Dževad Korman nezakonito smijenjen s funkcije direktora Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, potvrđeno je za Klix.ba.

Kormanov advokat Damir Alić za Klix.ba je potvrdio ovu informaciju, kazavši da bi njegov klijent mogao biti vraćen na posao u narednih mjesec dana.

Općinski sud u Tuzli izrekao je danas prvostepenu presudu u korist Dževada Kormana, bivšeg direktora Uprave policije MUP-a TK, koji je tužio Kantonalnu vladu na čelu s premijerom Denijalom Tulumovićem za nezakonitu smjenu.

Uz utvrđivanje nezakonitosti, sud je kroz presudu naložio Vladi TK da Kormana vrati na radno mjesto direktora Uprave policije MUP-a TK u roku od 15 dana od dana donošenja presude.

"Mi smo prezadovoljni presudom, a u slučaju da ne bude žalbe, Korman bi na svoje radno mjesto mogao biti vraćen u roku od mjesec dana. To je suština pravde i principa vladavine prava. Ukoliko dođe do žalbe, ona će biti političke prirode jer je pravično procijenjeno da je nezakonito smijenjen te da mu pripada radno mjesto, ali i da je radio profesionalno", kazao je Alić za Klix.ba.

Korman je početkom februara prošle godine smijenjen s pozicije direktora Uprave policije MUP-a TK, odlukom Kantonalne vlade koja je donesena nakon što mu je negativnu ocjenu za rad u 2019. godini predložio tadašnji ministar unutrašnjih poslova Sulejman Brkić.

Prije donošenja odluke Vlada TK je zatražila saglasnost Nezavisnog odbora Skupštine TK, koji ju je i odobrio.

Na ovakvu odluku je reagovao i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko skupa s američkim ambasadorom u našoj zemlji Ericom Nelsonm, upozorivši da odluka Vlade TK pokazuje da tuzlanske vlasti nisu spremne poštovati osnovne principe dobrog upravljanja, što je ključni element svake funkcionalne države.