BiH
0

Dževad Ćesko osuđen na 15 godina zatvora

FENA
Vijeće Kantonalnog suda Sarajevo danas je oglasilo krivim Dževada Ćesku za trostruko ubistvo, nanošenje teške tjelesne povrede i sprječavanje službenih osoba u vršenju službenih radnji i osudilo ga na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 15 godina.

Maksimalna zatvorska kazna za krivično djelo ubistva (prema ranijem Krivičnom zakonu) izrečena je za ubistvo supružnika Sadije i Muhameda, ranjavanje njihove maloljetne kćerke Edine i ubistvo njihovog komšije Hakije Omerbegovića počinjeno 13. novembra 2000. u Sarajevu (lokalitet Vraca), te za ometanje službenih osoba prilikom hapšenja.

Ćesko je kako je Sud utvrdio upao u kuću Alispahića i bez povoda pucao iz "kalašnjikova" usmrtivši dvije i ranivši jednu osobu (Sadiju, Muhameda i Edinu Alispahić), a potom se uputio ka kući porodice Omerbegović gdje je ubio Hakiju Omerbegovića.

U vrijeme izdržavanja kazne po njenoj pravosnažnosti bit će uračunato i vrijeme koje je optuženi proveo u pritvoru od 14. novembra 2000.

Sud je, istovremeno, donio rješenje o produženju pritvora.

Oštećeni su s eventualnim imovinskopravnim zahtjevima upućeni na parnicu.

Presudom je okončano ponovno suđenje u ovom predmetu, održano nakon što je Vrhovni sud FBiH ukinuo raniju prvostepenu sankciju kojom je Ćesko bio osuđen na 14 godina i jedanest mjeseci zatvora.

Tokom ponovnog postupka provedeni su svi dokazi kao i na ranijem suđenju, uključujući i dodatno vještačenje o uračunljivosti okrivljenog.

Sud je prilikom odmjeravanja kazne imao u vidu olakšavajuće okolnosti - porodične prilike okrivljenog, raniji život (bio u logoru tokom rata), sklonost konzumiranju alkohola, odnosno njegovu umanjenu uračunljivost.

Okrivljeni je neposredno nakon hapšenja određeno vrijeme boravio u Odjelu za mjeru sigurnosti obaveznog psihijatrijskog liječenja KPZ-a Zenica, a kasnije je prebačen u redovnu pritvorsku jedinicu.