Uspješne žene
0

Dženita Pašić: Bosanka u Americi

Sarajevo-x.com
Rat ju je zatekao u Americi, tokom privatne posjete 1992. godine, u gradu Louisville-u u Kentuckyu, gdje je njen muž tokom osamdesetih studirao medicinu. Započeti život i karijera u Sarajevu naprasno su prekinuti, i sve je za nju moralo krenuti iz početka. Američko okruženje donijelo joj je nove izazove i promjenu profesije, pa je nakon novinarke i prevoditeljice postala veoma uspješan advokat i uzor mnogim ženama.

Piše: Asim Bešlija

U životu Dženite Pašić sve je u znaku broja tri. Obrazovana je na tri jezika u tri obrazovna sistema, ima tri diplome visokog obrazovanja, kao i tri državljanstva zbog života na tri različita kontinenta. Trojka označava i njen porodični život - muž, kćerka i pas.

Svoju karijeru gđa Pašić započela je u Sarajevu. Tu je stekla dvije diplome – za francuski jezik i književnost te novinarstvo. To je uključivalo i studijski odlazak u Tunis 1978. godine gdje je pohađala Lycee de Mutuelleville i stekla bakalaureat stepen iz umjetnosti jezika. Već od ranih dana pokazivala je sklonost ka javnoj afirmaciji pa su njeni prvi angažmani bili vezani najprije 1984.godine za Zimske olimpijske igre gdje je bila zvanični najavljivač u takmičenjima za umjetničko klizanje, a zatim i na TV Sarajevo gdje je vodila dječiju emisiju 'Pogled'.

Prije i poslije olimpijade bila je zaposlena i u firmi ADP Dizajn koja se bavila izradom i prodajom proizvoda koji su simbolizirali ZOI, a nakon toga do pred sami rat, bila je menadžer prodaje za područje Centralne Evrope proizvoda marke Samsung u kompaniji Yugoslav-Korean Inc.

Njena karijera u usponu je prekinuta 1992.godine kada je u Bosni i Hercegovini započeo rat, u momentu kada su ona i njen muž bili u posjeti gradu Louisvilleu u državi Kentucky, gdje su oboje silom prilika morali ostati. To je značilo novi početak koji će joj tokom godina donijeti nove izazove i izrazit uspjeh.

Američka priča

Ostanak u Americi i njoj i mužu nametnuo je potrebu za novim obrazovanjem. Ona je na nagovor prijatelja odlučila promijeniti karijeru, i umjesto novinarke i prevoditeljice, postala je pravnica. 1995.godine upisuje Brandies School of Law gdje stiče diplomu. Već 1998.godine zapošljava se u velikoj advokatskoj firmi u kojoj radi čak 400 ljudi. U Frost Brown Todd LLC ostaje čitavih osam godina pomažući stranim i američkim klijentima u prekograničnim transakcijama. Ovo joj je predstavljalo izvanredno iskustvo i šansu da pokaže svoje kapacitete, povezujući ljude i ideje, dajući kretivna rješenja i razvijajući međunarodnu mrežu saradnje.

Nakon osam godina, odlučuje da se pridruži firmi koju njena sestra vodi u Beču, te otvara njen ogranak u Americi. Brainswork USA počinje sa radom a gđa Pašić postaje njegov glavni advokat i šef za umrežavanje, dajući pravne i poslovne konsultacije klijentima za razvoj njihovih projekata širom svijeta.

U međuvremenu, gđa Pašić razvija i bogat akademski i socijalni život. 2005.godine predaje na univerzitetu u Louisvilleu kao gostujući profesor u oblasti međunarodnog javnog prava. Potom je gostujući profesor na Notre Dame University School u Bejrutu, u Libanu, gdje predaje o međunarodnim komercijalnim ugovorima, zatim u Bordeauxu u Francuskoj gdje na tamošnjoj poslovnoj školi održava predavanja iste tematike. Prošle godine ponovo se vraća univerzitetu u Louisvilleu gdje studente uči praktičnim transakcijskim vještinama u korporativnom pravu.

Raznoliko međunarodno okruženje djeluje poticajno i na njeno znanje jezika. Tako osim francuskog, usavršava engleski i italijanski te se služi španjolskim. Građanske i profesionalne aktivnosti proširuje volonterskim radom u nizu asocijacija od kojih je većina bila povezana sa njenom domovinom, Bosnom i Hercegovinom. Još od dolaska u Ameriku počinje pomagati izbjeglicama a od 2005.godine do danas članica je tri bh.asocijacije – Bosansko-američkog savjetodavnog vijeća , Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti te Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike. Osim ovoga, aktivna je u sedam različitih američkih organizacija i udruženja.

Ovakva životna energija rijetko je viđena ali gđa Pašić pojašnjava da je upravo ovolika aktivnost, uz podršku porodice i prijatelja te sportske aktivnosti, čini takvom kakva jeste. Formula za ovakvo nešto može biti sasvim jednostavna. Pojasnila je to u intervjuu jednim lokalnim novinama u Lousivilleu koje su o njoj napravile priču kao o uspješnoj poslovnoj ženi.

'Generalno, mi postajemo zaokupljeni samima sobom i fokusirani na ono što se nama događa. Moramo izaći iz samih sebe i fokusirati se na druge i svijet oko nas. Jednom kada ste u mogućnosti da se stvarno otvorite na taj način, postajete mnogo sretniji sa samim sobom', pojašnjava gđa Pašić.

Na kraju, njen primjer najbolje dokazuje ovu izjavu. A, njen osmijeh govori upravo o toj unutrašnjoj sreći i zadovoljstvu.