|

Džemal Begić položio cvijeće na mezare svojih sinova Đilde i Izeta

Džemal Begić položio cvijeće na mezare svojih sinova Đilde i Izeta
327
Klix.ba
9.7.2015. u 14:57
10
komentara
327

dijeljenja
Na mezar Dževada Begića Đilde i njegovog brata Izeta, na šehidskom mezarju Kovači, 9. jula 2015. godine cvijeće je položio njihov otac Džemal Begić zajedno sa predsjedavajućim Općinskog vijeća Centar doc. dr. Nedžadom Ajnadžićem.


Učenjem Fatihe su odali dužnu počast Đildi koji je poginuo 11. jula 1992. godine na raskrsnici u Pofalićima prilikom izvlačenja ranjene sugrađanke i počast njegovom mlađem bratu Izetu koji je poginuo u decembru 1992. godine na brdu Žuč.

"Moj sin Dževad je odmalena pokazivao veliki interes za sport, posebno za Fudbalski klub Željezničar i bio je vođa Željinih navijača. Sudbina je htjela da pogine od snajperskog metka ispaljenog sa Grbavice, koju je toliko volio. Iza njega je ostala supruga i petoro djece". rekao je otac Džemal.

Predsjedavajući Ajnadžić je naglasio da je Dževad Begić Đilda bio dio slavne historije Bosne i Hercegovine i veliki patriota."Mi koji smo preživjeli protekli rat dužni smo poštovati njegov lik i djelo i prenostiti to na mlađe generacije", naveo je Ajnadžić.

Dževad Begić Đilda je, zajedno sa braćom Halilom i Izetom, od početka rata učestvovao u brojnim akcijama odbrane Sarajeva - na Ilidži, Zlatištu, Blekinom potoku, a učestvovao je i u akciji izvlačenja materijalno-tehničkih sredstava iz vojne fabrike Pretis u Vogošći, koja su braniteljima grada puno značila u nastavku rata. Đilda je posthumno odlikovan najvećim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan".

U čast poginulih Dževada i Izeta, nekadašnja Livanjska ulica na Koševskom Brdu u općini Centar danas nosi naziv Ulica braće Begić.

Polaganju cvijeća su također prisustvovali Haris Vlajčić, savjetnik predsjedavajućeg Ajnadžića i Dževad Jusić, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Trg oslobođenja-Centar.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...