Džeko u Jajcu i Gornjem Vakufu
306

Džeko: Ponosan sam što sam uzor mladima u BiH

Klix.ba
(Foto: Zasvakodijete.ba)
Edin Džeko, nogometaš reprezentacije Bosne i Hercegovine i napadač Manchester Cityja, danas igra svoju ulogu UNICEF ambasadora za Bosnu i Hercegovinu, zagovarajući prava djece u svojoj rodnoj zemlji.

U svojoj drugoj terenskoj posjeti, UNICEF-ov ambasador posjetio je obdanište u Jajcu i osnovne škole u Jajcu i Gornjem Vakufu, učestvujući u zajedničkim aktivnostima škola koje rade prema bosanskom i hrvatskom planu i programu.

Glavne poruke koje je Edin Džeko prenio djeci se donose na promovisanje pozitivnih vrijednosti, učenje o poštovanju različitosti i saradnji između mladih ljudi.

"Pozitivni duh u Bosni i Hercegovini je uglavnom stvoren zahvaljujući mladim ljudima. Ponosan sam što me vide kao uzor jer je moj uspjeh rezultat truda, tolerancije i solidarnosti sa onima kojma je potrebna podrška i koji su često nevidljivi", rekao je Edin Džeko u pripremi za posjetu djeci u Jajcu i Gornjem Vakufu/Uskoplju što je i ponovio djeci koja su ga u velikom broju dočekala skandirajući njegovo ime, objavljeno je na zasvakodijete.ba.

Džeko je pozvao je roditelje i lokalne zajednice da osiguraju mogućnosti za rano učenje za svako dijete. Njegova posjeta obdaništu u Jajcu također će najaviti skori početak UNICEF-ovog programa za predškolsko obrazovanje za djecu iz ruralnih područja i romskih zajednica.

"Nadam se da će svako dijete u mojoj državi imati najbolje prilike za najbolji početak u životu, bez obzira na njihove sposobnosti, socio-ekonomski status ili etničko porijeklo. Pozivam lokalne zajednice da uče od dobrih primjera i da daju prioritet ranom učenju kako bi promijenili trenutnu situaciju gdje oko 90 posto djece nema pristupa predškolskom obrazovanju", kazao je naš proslavljeni nogometaš.

Predstavnica UNICEF-a u BiH Florence Bauer je naglasila kako cijeni angažman Edina Džeke u promovisanju vrijednosti koje dijeli sa UNICEF-om.

"Zajedno sa Džekom, UNICEF je predan promovisanju dječijih prava. U aktuelnom kontekstu globalne krize i zajedničke zabrinutosti za socio-ekonomsku situaciju, bitno je da nam djeca budu prioritet i da se pobrinemo da njihova dobrobit ne bude ugrožena", rekla je gđa Bauer.