UNICEF-ov Centar za rast i razvoj
0

Džeko izazvao euforiju na Alipašinom Polju

Piše: A. Panjeta
(Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Nogometni reprezentativac BiH i ambasador UNICEF-a Edin Džeko s načelnikom Općine Novi Grad Damirom Hadžićem otvorio je nove prostorije UNICEF-ovog Centra za rani rast i razvoj na Alipašinom Polju.

Centar za rani rast i razvoj na Alipašinom Polju prvi je takav u BiH i otvoren je još 2009. godine, a s obzirom da je porastao interes roditelja i djece, morali su preseliti u nove prostorije koje im je dodijelila Općina. Pojavljivanje Edina Džeke izazvalo je euforiju među djecom, ali i roditeljima koji su se poput djece gurali da se fotografišu sa prvotimcem engleskog Manchester Cityja. Euforiji su podlegli i novinari, koji su se također željeli fotografisati.

"Zadovoljstvo nam je da se usluge Centra proširuju i na tome sam zahvalna predstavnicima Općine Novi Grad, koji su prepoznali važnost. Centar je dio politike UNICEF-a pružanja podrške svoj djeci i dio je projekta 'Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije (SPIS) u BiH'", kazala je na otvaranju Florence Bauer, šefica Ureda UNICEF-a za BiH.

U BiH je kroz pomenuti projekat otvoreno još šest sličnih Centara i kao takvi su prethodili nedavno usvojenoj Politici ranog rasta i razvoja usvojenoj na entitetskim nivoima. U UNICEF-ovim centrima djeca se imaju priliku družiti, učestvovati u raznim radionicama, ali u radionicama učestvuju i roditelji koji dobijaju sve potrebne savjete i podršku u ranom razvoju djece.

"Malo je reći da sam zadovoljna, od jedan do deset - čista desetka. Dvije kćerke mi dolaze u Centar, a i sama sam išla na brojne radionice gdje sam mnogo toga naučila", kazala nam je Lejla Poljak koja je na otvaranju novih prostorija bila sa kćerkama Sarom i Merjem.

Nakon službenog dijela, tokom kojeg su mnogi prilazili Džeki, želeći se fotografisati s njim, uslijedilo je presijecanje vrpce, te obilazak Centra. Otvaranju je prisustvovao i šef operacija Delegacije Evropske komisije u BiH Johan Hesse, koji je, osim što je spomenuo ulogu EU u podršci UNICEF-ovim centrima za rani rast i razvoj, Džeki poželio sreću u predstojećem susretu s Albanijom.

"Kada igrate utakmicu, nije problem jednu izgubiti, ali da narednu pobijedite. Kada su djeca u pitanju, nijedna utakmica u borbi za njihova prava se ne može i ne smije gubiti. Sretno vam u narednoj utakmici Džeko, držim vam fige!", kazao je Hesse.