Rijaset Islamske zajednice
0

"Džamija u Fazlagića Kuli je zapaljena"

FENA
"Uzrok nastanka požara u objektu džamija Fazlagića Kula lociranoj u selu Kula, općina Gacko, koji se desio 8. decembra je profesionalno, umišljeno izvedena paljevina otvorenim plamenom, vjerovatno pospješena upotrebom lakozapaljive tekućine, izazvana od nepoznatih počinilaca", mišljenje je neovisnog vještaka kojeg je angažirao Rijaset Islamske zajednice u BiH da obavi uviđaj i napravi nalaz o požaru džamije u Fazlagića Kuli.

Povodom paljenja džamije u Fazlagića Kuli, uoči Kurban-bajrama (8. decembra 2008.), Rijaset Islamske zajednice u BiH je angažirao stalnog sudskog vještaka za oblast vještačenja zaštita od požara i stalnog sudskog vještaka za oblast vještačenja elektroenergija Narcisa Mulabdića, saopćio je na današnjoj pres-konferenciji muftija mostarski Seid ef. Smajkić.

Rijaset se odlučio na ovaj korak, s obzirom na slična dešavanja, kao što su miniranje džamije u selu Ključ (2002. godine), konstantna uznemiravanja i prijetnje povratnicima u Fazlagića Kuli, kada su počinioci ostajali nepoznati ili su u zvaničnim izvještajima prikazivani kao maloumnici ili malodobnici. Dakle zbog nepovjerenja prema institucijama RS-a, kada su u pitanju prava povratnika Bošnjaka Rijaset je ovaj put odlučio da angažuje neovisnog vještaka. Naše sumnje su i potvrđene, jer se nalaz ovog vještaka potpuno razlikuje od nalaza koji je19. decembra objavilo Okružno tužilaštvo Trebinja, kazao je ef. Smajkić.

On je naglasio da je ovaj čin paljenja džamije "atak na povratak Bošnjaka u Republiku Srpsku".

"Po zamislima tvoraca RS-a ovaj enitet je trebao da bude čisto etnički. Povratak Bošnjaka u Gacko, Bileću, Trebinje i istočnu Bosnu, remeti tu zamišljenu sliku i ovi su ataci usmjereni u tom pravcu da obeshrabre sve one koji na bilo koji način razmišljaju da se vrate svojim domovima i da odustanu od toga. A konkretno u Fazlagića Kuli one koji su se vratili da ih natjera da razmišljaju da li je to sigurno mjesto povratka i trebaju li tu ostati", kazao je ef. Smajkić.

Glavni imam trebinjski Husein ef. Hodžić je istakao da je odmah nakon požara kazao da se radi o postavljenom požaru.

"Kazao sam da bi se u istragu trebali uključiti viši istražni organi ali i međunarodna zajednica jer ne vjerujem u rad centra službi bezbjednosti Trebinje", kazao je ef. Hodžić.

Tekst stručnog nalaza neovisnog vještaka kojeg je angažirao Rijaset Islamske zajednice u BiH bit će proslijeđen OHR-u, EUPM-u, američkoj ambasadi, ruskoj, turskoj i drugim ambasadama i Okružnom tužilaštvu u Trebinju.

Tražit ćemo da vidimo i kakve su pravne mogućnosti da tražimo nadležnost nekog drugog suda, kazao je muftija mostarski Seid ef. Smajkić.