Džakula: Radimo u tri smjene kako bi bili spremni za ulazak Hrvatske u EU

F
FENA
6.2.2013. u 11:56
0
1
Džakula: Radimo u tri smjene kako bi bili spremni za ulazak Hrvatske u EU
0
Džakula: Radimo u tri smjene kako bi bili spremni za ulazak Hrvatske u EU Miro Džakula
Uprava za indirektno oprezivanje (UIO) BiH, u skladu sa svojim nadležnostima, preduzima sve kako bi se pripremili granični prijalazi BiH za zvanični ulazak Hrvatske u Evropsku uniju.
Džakula je rekao da su po pitanju sadašnjeg graničnog prijelaza u Gradišci usaglasili s načelnikom te općine Zoranom Latinovićem i općinskom administracijom sve šta treba uraditi kada je u pitanju protok roba i ljudi na tom prijelazu.

"U fazi je izrada projekta i 15. juna bit ćemo u mogućnosti da prezentiramo privremeni granični prijelaz takozvani BIP", kazao je Džakula u izjavi novinarima u Banjoj Luci i napomenuo da bi se taj granični prijelaz koristio do sredine 2014. ili 2015., zavisno od izgradnje mosta na Savi gdje bi trebao biti novi prijelaz.

Naime, ulaskom Hrvatske u EU predviđeno je da na samo dva granična prijelaza (tzv. BIP-ovi), bude dozvoljen uvoz roba koje zahtijevaju poseban inspekcijski nadzor (veterinarsko uvjerenje i fito-sanitarno uvjerenje - robe biljnog i životinjskog porijekla).

Džakula je izrazio nadu da će se uspjeti završiti i sve pripreme za granični prijelaz Bijača do 1. jula.

"Vjerujte da radimo i nadljudskim naporima kako bi stigli sve ono što je pred nama. Nažalost, moram reći, da su neki drugi koji su trebali ranije završiti te poslove, propustili rokove i sada imamo situaciju kakva jeste", kazao je direktor UIOBiH.

Naglasio je da je UIOBiH spremna raditi i u tri smjene, zajedno s izvođačima radova, na pripremi graničnih prijelaza te se nada da će uspjeti ispoštovati sve sada zadane rokove.

"To nije pitanje samo UIO, već svih nas u BiH i to nas mora dići na veći nivo u smislu odgovornosti i organiziranosti", naglasio je Džakula.

Podsjetio je da je s nadležnom delegacijom Hrvatske već postignut visokog stepen saglasnosti o sporazumu o pograničnom prometu te o graničnim prijelazima, budući da BiH i ta država imaju granicu u dužini od 3.006 kilometara.

"Sporazumom o graničnim prijelazima predvidjeli smo i da se Izačić formira kao treći BIP, kada se za to steknu uvjeti u BiH", kazao je Džakula i naglasio da UIO želi da bh. izvoznici budu apsolutno zaštićeni i imaju jednak tretman.

Stoga je i predviđen taj treći BIP, koji bi se uglavnom odnosio na izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda.

"Moramo aktivirati sve potencijale da se postignu traženi standardi u Evropi i kako bi se na tom tržištu plasirali naši proizvodi", zaključio je Džakula.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: