{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Džakula: Radimo u tri smjene kako bi bili spremni za ulazak Hrvatske u EU

F
6.2.2013. u 11:56
0
1
Džakula: Radimo u tri smjene kako bi bili spremni za ulazak Hrvatske u EU
0
Džakula: Radimo u tri smjene kako bi bili spremni za ulazak Hrvatske u EU
Miro Džakula
Uprava za indirektno oprezivanje (UIO) BiH, u skladu sa svojim nadležnostima, preduzima sve kako bi se pripremili granični prijalazi BiH za zvanični ulazak Hrvatske u Evropsku uniju.
Džakula je rekao da su po pitanju sadašnjeg graničnog prijelaza u Gradišci usaglasili s načelnikom te općine Zoranom Latinovićem i općinskom administracijom sve šta treba uraditi kada je u pitanju protok roba i ljudi na tom prijelazu.

"U fazi je izrada projekta i 15. juna bit ćemo u mogućnosti da prezentiramo privremeni granični prijelaz takozvani BIP", kazao je Džakula u izjavi novinarima u Banjoj Luci i napomenuo da bi se taj granični prijelaz koristio do sredine 2014. ili 2015., zavisno od izgradnje mosta na Savi gdje bi trebao biti novi prijelaz.

Naime, ulaskom Hrvatske u EU predviđeno je da na samo dva granična prijelaza (tzv. BIP-ovi), bude dozvoljen uvoz roba koje zahtijevaju poseban inspekcijski nadzor (veterinarsko uvjerenje i fito-sanitarno uvjerenje - robe biljnog i životinjskog porijekla).

Džakula je izrazio nadu da će se uspjeti završiti i sve pripreme za granični prijelaz Bijača do 1. jula.

"Vjerujte da radimo i nadljudskim naporima kako bi stigli sve ono što je pred nama. Nažalost, moram reći, da su neki drugi koji su trebali ranije završiti te poslove, propustili rokove i sada imamo situaciju kakva jeste", kazao je direktor UIOBiH.

Naglasio je da je UIOBiH spremna raditi i u tri smjene, zajedno s izvođačima radova, na pripremi graničnih prijelaza te se nada da će uspjeti ispoštovati sve sada zadane rokove.

"To nije pitanje samo UIO, već svih nas u BiH i to nas mora dići na veći nivo u smislu odgovornosti i organiziranosti", naglasio je Džakula.

Podsjetio je da je s nadležnom delegacijom Hrvatske već postignut visokog stepen saglasnosti o sporazumu o pograničnom prometu te o graničnim prijelazima, budući da BiH i ta država imaju granicu u dužini od 3.006 kilometara.

"Sporazumom o graničnim prijelazima predvidjeli smo i da se Izačić formira kao treći BIP, kada se za to steknu uvjeti u BiH", kazao je Džakula i naglasio da UIO želi da bh. izvoznici budu apsolutno zaštićeni i imaju jednak tretman.

Stoga je i predviđen taj treći BIP, koji bi se uglavnom odnosio na izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda.

"Moramo aktivirati sve potencijale da se postignu traženi standardi u Evropi i kako bi se na tom tržištu plasirali naši proizvodi", zaključio je Džakula.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: