|

Džaferović zatražio pravovremeno izvještavanje javnosti o mjerama protiv pandemije

Džaferović zatražio pravovremeno izvještavanje javnosti o mjerama protiv pandemije
1
I. Č.
21.3.2020. u 13:02
36
komentara
1

dijeljenja
Džaferović zatražio pravovremeno izvještavanje javnosti o mjerama protiv pandemije Foto: T. S./Klix.ba
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine traži od Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje, vlada i kriznih štabova na svim nivoima vlasti, da nastave pravovremeno izvještavati javnost o svim bitnim informacijama u vezi sa pandemijom koronavirusa (COVID -19) i mjerama koje se poduzimaju.
"Redovno informiranje javnosti je od posebnog značaja, ali je pri tome nužno poduzeti sve mjere kako bi rad svih zvaničnika koji se obraćaju javnosti i svih novinara i drugih medijskih radnika bio siguran", stoji u saopćenju Predsjedništva BiH.

Navode da je u novonastaloj situaciji potrebno poduzeti sve neophodne preventivne mjere na efikasnijoj zaštiti uposlenih u medijskim kućama, koji zbog prirode posla i velikog broja kontakata sa drugim osobama spadaju u rizične grupe građana.

"Od Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje tražimo da svim kriznim štabovima i institucijama, kao i medijskim kućama, proslijede preporuku u kojoj će biti navedene neophodne mjere koje je potrebno poduzeti", stoji u saopćenju.

Napominju kako se to prije svega odnosi na osiguravanje većih prozračnih prostorija za održavanje konferencija za medije ili njihovo održavanje na otvorenom prostoru, ograničavanje broja prisutnih na konferencijama na funkcionalni minimum, korištenje savremenih tehnologija koje omogućavaju prenose uživo, snimanje video obraćanja koja će biti dostavljena svim medijima, informiranje putem društvenih mreža i ostalih komunikacijskih kanala itd.

"U cilju zaštite novinarskih ekipa na terenu i prevencije širenja korona virusa, pozivamo sve nadležne institucije da poduzmu mjere koje će omogućiti nabavku i podjelu neophodnih količina zaštitne opreme i dezinfekcijskih sredstava medijskim kućama", navodi se u saopćenju.

Građane Bosne i Hercegovine su pozivali da se strogo pridržavaju svih propisanih naredbi, uputstava i preporuka vlada, kriznih štabova i drugih nadležnih institucija, te da prilikom informiranja koriste isključivo informacije čiji su izvor zvanične institucije i stručne osobe i koje objavljuju kredibilni mediji.
Prijavi grešku


Komentari (36)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...