Zakon o akcizama
39

Džaferović zakazao redovnu sjednicu Parlamenta BiH, Krišto nije dala saglasnost za hitni postupak

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović danas je zakazao 44. redovnu sjednicu Zastupničkog doma koja je kalendarom rada predviđena za 20. april 2017. godine.

"Budući da se do trenutka zakazivanja nisu stekli uvjeti za održavanje hitne sjednice vezano za set zakona o akcizama, o tome nema saglasnosti najmanje dva člana Kolegija Zastupničkog doma, ovi zakoni su u skladu s Poslovnikom Zastupničkog doma kao obavezne tačke dnevnog reda uvršteni u dnevni red 44. redovne sjednice Zastupničkog doma", saopćeno je iz kabineta predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefika Džaferovića.

Dodaje se da će, ukoliko u Kolegiju Zastupničkog doma bude postignuta saglasnost najmanje dva člana Kolegija, hitna sjednica o setu zakona o akcizama biti zakazana i ranije.

Podsjećamo, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH već je usvojio set zakona kojim je predviđeno povećanje akciza na naftu, naftne derivate i lož-ulje za 15 feninga po litru. Ovi zakoni neće stupiti na snagu sve dok u identičnom tekstu ne budu usvojeni i u Zastupničkom domu.

Zastupnički dom ranije nije podržao da se o zakonima izjašnjava u hitnoj proceduri s obzirom na to da je parlamentarcima u takvim situacijama onemogućeno ulaganje amandmana.

U Pismu namjere MMF-u vlasti iz BiH napisale su: "Da bismo mobilizirali sredstva za investicije u ključnu infrastrukturu, Parlamentarna skupština BiH će do kraja septembra 2016. godine odobriti povećanje akcize na gorivo, uključujući autoplin i biogorivo, za 15 feninga po litru, a dodatni prihodi u iznosu od 10 feninga od ovog povećanja će se usmjeriti entitetskim preduzećima Autoceste i Autoputevi, a 5 feninga od ovog povećanja će se usmjeriti entitetskim preduzećima Ceste i Putevi. Istovremeno, povećat ćemo akcize na lož-ulje kako bismo premostili cjenovni jaz između različitih kategorija naftnih derivata".