Dvije teme
170

Džaferović uputio zahtjev za održavanje vanredne sjednice Predsjedništva BiH

D. Be.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović uputio je zahtjev za održavanje vanredne sjednice u vezi sa novonastalom situacijom zbog koronavirusa. Sjednica bi trebala biti održana već sutra.
Ovaj zahtjev je upućen kabinetima ostala dva člana Predsjedništva BiH – Miloradu Dodiku i Željku Komšiću.

Kako nezvanično saznajemo na sjednici bi se razgovaralo o dvije teme, a to je borba protiv koronavirusa odnosno sprečavanje širenja virusa u BiH te o ekonomskim mjerama koje država treba poduzeti kako bi zaštitila privredu.

U zahtjevu sa održavanje sjednice predloženo je da sastanku prisustvuje i Vijeće ministara BiH, entitetski premijeri, gradonačelnik Brčko Distrikta i entitetski ministri zdravstva.

Ovaj zahtjev stiže nakon što je Milorad Dodik jučer kazao da je dobio saglanost Džaferovića i Komšića da se angažuju Oružane snage BiH čiji bi pripadnici postavili šatorska naselja na granicama gdje bi bili na dvije sedmice smješteni svi državljani BiH koji ulaze u zemlju.

"Karantin neće biti fokusiran na vozače kamiona i autobusa koje ćemo tretirati na poseban način. Za ovo sam dobio podršku druga dva člana Predsjedništva", rekao je Dodik.

Do sljedeće sedmice, vjeruje Milorad Dodik, šatorska naselja će biti postavljena, a očekuje se i postavljanje karantinskih objekata na aerodromima.

Da bi Oružane snage BiH bile angažovane potrebna je i zvanična potvrda sva tri člana Predsjedništva BiH, zbog čega je Džaferović za sutra i sazvao vanrednu sjednicu.

S obzirom da se nakon povratka iz Kanade predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić nalazi u kućnoj izolaciji pretpostavlja se da će se on na sjednici uključiti videolinkom ili telefonski.