Poruke iz Brisela
87

Džaferović ugostio Sattlera, šef delegacije EU mu uručio preporuku o kandidatskom statusu BiH

V. K.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je danas šefa Delegacije Evropske unije u BiH Johanna Sattlera s kojim je razgovarao o dodjeli kandidatskog statusa EU Bosni i Hercegovini.

Na početku sastanka, šef Delegacije Evropske unije u BiH je predsjedavajućem Predsjedništva BiH uručio dva dokumenta; Izvještaj o napretku BiH i Preporuku Evropske komisije.

Preporuka EK za kandidatski status za punopravno članstvo u EU našoj zemlji usaglašena je od komesara iz svih članica EU, a praćena je očekivanjem ispunjavanja osam određenih reformskih pomaka.

Ambasador Sattler je istakao nezadovoljstvo EK blokadom puta BiH ka EU integracijama, spomenuvši različite opstrukcije, kao i podrivanje državnih institucija od strane zvaničnika iz entiteta RS, te nedovoljno brz socio-ekonomski napredak.

Kao pozitivne pokazatelje koji potvrđuju da BiH ima kapaciteta, da je u mogućnosti da napravi pozitivne iskorake, između ostalih, ambasador Sattler je naveo usaglašavanje vanjske i sigurnosne politike sa EU. 

Naime, Bosna i Hercegovina ima određeni nivo pripreme i postigla je  napredak u Klasteru o vanjskim odnosima, poboljšanjem svoje usklađenosti sa vanjskopolitičkim izjavama EU i restriktivnim mjerama, koje su porasle na 81% do kraja augusta 2022. godine. 

No, BiH treba implementirati dodatne protokole Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini (CEFTA), o olakšavanju trgovine i trgovini i uslugama. Također, BiH treba, što prije, usvojiti dodatni protokol o rješavanju sporova.

  Dodatno je istaknuto da je ovaj saziv Predsjedništva BiH dao značajan doprinos migracijskom menadžmentu, te je tako Bosna i Hercegovina postigla određeni nivo pripreme za implementaciju acquisa EU u ovoj oblasti. 

Ograničeni napredak je postignut u ovom poglavlju, u vezi sa ključnim prioritetom Mišljenja 8 o upravljanju migracijama i azilom. Poduzeti su dalji značajni koraci ka uspostavljanju održivog sistema upravljanja migracijama.

Ministarstvo sigurnosti BiH nastavilo je s naporima na poboljšanju koordinacije i preuzimanju odgovornosti za upravljanje migracijama, što bi trebali podržati svi nivoi vlasti.   Zaključeno je da je Bosna i Hercegovina nastavila aktivno učestvovati u regionalnoj saradnji i održavati dobrosusjedske odnose. Predsjedavajući Džaferović je kazao da je Preporuka Evropske komisije da se dodijeli kandidatski status Bosni i Hercegovini pozitivan događaj.