Prava po Ustavu
227

Džaferović u Doboju: Entitet RS ne pripada samo srpskom narodu, već svima koji u njemu žive

Klix.ba
Foto: SDA
Foto: SDA
Kandidat SDA za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović poručio je da Bošnjaci, Srbi, Hrvati i svi ostali građani moraju biti ravnopravni te uživati sva prava na svakom pedlju Bosne i Hercegovine.

"Borit ću se za svakog čovjeka, a naročito za vas koji živite u sredinama u kojima ste manjina i u kojima ne uživate puna prava. Mene zanima cijela BiH, važan mi je svaki čovjek u njoj i borit ću se da svakom građaninu ove zemlje osiguramo jednaka prava, bez obzira gdje živio", kazao je Džaferović na predizbornom skupu SDA u Doboju.

Džaferović je naglasio da Bošnjaci i Hrvati koji žive na prostoru entiteta RS ne uživaju sva prava koja bi trebali uživati po Ustavu BiH, Ustavu tog entiteta i po međunarodnim konvencijama.

"Došao sam i ovdje jer sam želio od svog naroda iz prve ruke čuti kako živi, sa kakvim se problemima susreće i šta je to što SDA i ja lično možemo uraditi kako bi ti problemi bili riješeni. U Doboj nisam došao po glasove jer ovo nije moja izborna jedinica i glasovi mi nisu važni. Važni su mi ljudi. Važan mi je vaš život, vaša prava i borit ću se da ih ostvarite, naročito kada je u pitanju pravo na upotrebu bosanskog jezika i pravo na zapošljavanje, onako kako je to i propisano Ustavom. Što prije zvaničnici entiteta RS to shvate, to je bolje za taj entitet jer on ne pripada samo srpskom narodu već i bošnjačkom, hrvatskom i svim ostalim građanima koji žive u njemu", kazao je Džaferović.

SDA, dodao je, zbog toga nikada nije pristala niti će pristati na bilo kakva ustavna ili zakonska rješenja koja diskriminiraju bilo kojeg građanina na bilo kojem dijelu teritorije BiH.

"Uvijek smo se borili i nastavićemo se boriti, bez obzira na sve opstrukcije i otpore sa kojima se suočavamo, da svakom građaninu osiguramo da se osjeća ugodno na svakom pedlju naše domovine i da bude ravnopravan u odnosu na sve ostale građane. To je prava mjera demokratije i to je vaše pravo, a naša obaveza, zaključio je Džaferović, saopćeno je iz SDA.